Pakker ut verdens vakreste flyplass

Plasbeskyttelsen på seter, kunst og skranker fjernes. Det gjenstår mindre enn to måneder til de første reisende inntar Norges nye hovedflyplass, og det meste er klappet og klart. - Flyplassen er blitt finere enn jeg kunne drømme om, stråler informasjonsassistent Tone Anett Haugen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg synes ikke det er lenge siden det bare var noen høl i bakken og noen påler som stakk opp. Få flyplasser kan skilte med samme særpreg som Gardermoen, mener hun, og slår fast at absolutt alt skal være klart til 8. oktober når Fornebu legges ned. Da er kapasiteten 13 millioner reisende i året.

Haugen tar Dagbladet med på omvisning i den enorme terminalen som skal betjene all rute- og chartertrafikk etter 8. oktober.
Michael Jackson skraller mellom søylene, bygningsarbeiderne vil ha musikk til arbeidet under finpussen på det innvendige arbeidet i terminalen. Det enorme prosjektet nærmer seg slutten for de mange tusen bygningsarbeiderne som har reist praktverket.

Storebror ser deg

Det går i tre og stein på Gardermoen, det skal være litt røft og norsk. Og det er det, selv om kirsebærpanelet i boardingskrankene og eikeparketten er fra USA. Marmoren er i hvert fall norsk, fra Fauske. Store vinduer langs byggets bredside mot rullebanene gjør det lyst og trivelig.

Den toppmoderne flyplassen skal etterkomme alle krav til bekvemmelighet og sikkerhet. Kameraøyne er diskré utplassert på de fleste steder, med direkte bildeoverføring til vaktmannskapene og flyselskapene.

- Slik kan selskapene holde oversikt over hvor det er press, og omdisponere folk og ressurser etter behov, forteller Haugen.
Hver dag er det omvisninger, så også i dag. Det er en gruppe mennesker som fikk sine eiendommer ekspropriert og måtte flytte, som er på besøk.

- Kona og jeg bodde tidligere i Hervakrysset, men måtte flytte til Jessheim før utbyggingen startet. Nå kjenner jeg meg ikke igjen rundt her, sier Knut Brændshøi.

Ikke kjedelig

Den nye flyplassen vil romme nærmere 50 serveringssteder, forretninger og servicefunksjoner for reisende, med tilbud om alt fra kulinariske henrykkelser til en kjapp pølse i firsprang mot gata.
Utenlandsreisende kan blant annet handle i en 1100 kvadratmeter stor taxfree-butikk. Med et vareutvalg på 5000 artikler blir SAS Tradings nye avgiftsfrie sjappe blant Europas største.

- Butikker og andre tilbud og funksjoner vil bli på om lag 8000 kvadratmeter, så det skal ikke være mulig å kjede seg mens man oppholder seg her, forteller markedssjef for OSL, Espen Etre.

SNART KLART:Informasjonsassistent Tone Anett Haugen hos Oslo Lufthavn Gardermoen fjerner plasten på setene i innlandspiren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer