Pakket inn Stortinget

Aktivister krever 100 prosent gjeldsslette til u-landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no). I dag er den internasjonale White Band-dagen og aktivister over hele verden pakker verden inn i hvitt. Colosseum i Roma, Triumfbuen i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Sydney Harbour og Stortinget i Oslo. Alle har de en ting til felles.

Et hvitt bånd med skriften Make Poverty History skal i dag rundt disse bygningene. Aktivistene krever 100 prosent gjeldsslette til verdens fattige.

Aksjonen er et samarbeid mellom Kirkens Nødhjelp, Utviklingsfondet, Slett Gjelda og Changemaker. Kravene retter aktivistene til lederne av G8-landene som møtes i Edinburg, Skottland, neste uke. Aktivistene mener G8-landene har kommet et lite stykke på vei, men at det er fortsatt langt igjen.

- Vi stiller krav om rettferdighet og ikke bare veldedighet. De tre hovepunktene i aksjonen er gjeld, handel og bistand. Mer og bedre bistand, sier informasjonsmedarbeider i Utviklingsfondet, Christoffer Klyve, til Dagbladet.no.

Sammen med Jan Tore Sanner fra Høyre og Hallgeir Langeland fra SV stilte Dagrunn Eriksen fra Krf opp under banneret, Make Poverty History.

- Det er viktig at vi politikere også stiller seg bak aksjoner som dette og viser at vi støtter opp. Fattigdommen må bli historie og det vil vi stille oss bak, sier Eriksen til Dagbladet.no.

Hun sier videre at siden politikerne ofte sitter på pengesekken er det desto viktigere å vise engasjement.

- Vi har jo trappet opp bistanden kraftig og på den måten blir Norge regnet som et foregangsland. Vi er for friere verdenhandel. Dette er et viktig samspill mellom aksjonens samarbeidsorganisasjoner og politikere på Stortinget. Sammen med G-8 landene må vi være med og flytte grenser, sier Sanner til Dagbladet.no.

MAKE POVERTY HISTORY: Både politikere, aktivister og mannen i gata var samlet utenfor Stortinget i dag når aktivistene viste sitt standpunkt. Foto: Elin Davidsen
MAKE POVERTY HISTORY: Både politikere, aktivister og mannen i gata var samlet utenfor Stortinget i dag når aktivistene viste sitt standpunkt. Foto: Elin Davidsen Vis mer

G8-landene har sluttet seg til tusenårsmålene om å halvere fattigdommen innen 2015. Nå mener aktivistene og politkierne at de må vise at de mener alvor.

- Vi krever at norske politikere sletter all gjeld som utviklingsland har til Norge, og ikke minst støtter våre krav mot G8-landene, sier aktivistene i en felles pressemelding.

WHITE BAND: - Dette er et hvit bånd som viser at vi må våge og si at fattigdommen må bli historie, sier Eriksen, og trer det hvite armbåndet over Sannums hånledd.