Pakketurister styrtet i fjellområde

- Barna som ble igjen er nå foreldreløse, sier ordfører på Martinique.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 09-tida norsk tid styrtet charterflyet med 152 passasjerer og en besetning på 8 i det vanskelig tilgjengelige fjellområdet helt vest i Venezuela. Innbyggerne i området mellom to krøtterfarmer hørte en eksplosjon, melder nyhetsbyrået AP. Militærhelikoptre og fly har sirklet over det skogskledte ulykkesstedet.

- Det er svært usannsynlig at noen kan ha overlevd, sier innenriksminister Jesse Chacon.

Redningsmannskaper var i ettermiddag på vei inn i det svært avsidesliggende området, men de regnet med å bruke flere timer på å komme fram.

Mistet 16 fra samme by 

Ulykkesflyet av typen MD-82 var på vei fra Panama til den karibiske øya Martinique som ligger nordøst for Venezuela. Samtlige passasjerer var franske statsborgere som bodde på øya og som hadde vært på gruppereise til Panama. Martinique var en fransk koloni fram til 1946. Besetningen besto av colombianere.

- Det var par som reiste vekk, og i dag er det barn som er blitt foreldreløse, sier ordfører Andre Charpentier i Martinique-byen Basse-Pointe.

16 personer fra hans by var med på pakketuren.

Sendte nødmelding

Grafikk: ODD ØYSTEN JOHANSEN/DAGBLADET
Grafikk: ODD ØYSTEN JOHANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Mine kondolanser går til de pårørende på vegne av alle franskmenn, sier president Jacques Chirac i en følelsesladd uttalelse.

Ifølge AP meldte piloten fra til flyplassen i Venezuelas hovedstad Caracas om trøbbel med den ene motoren like etter klokka tre i natt lokal tid - klokka 09 norsk tid.

Piloten skal kort tid seinere ha rapportert om problemer med den andre motoren også, og ba ifølge den lokale tv-stasjonen Globovision om tillatelse til å foreta en nødlanding i byen Maracaibo i Zulia-distriktet nordvest i Venezuela.

Rystet av ny flyulykke

Ti minutter seinere mistet tårnet all radiokontakt med flyet og meldte det savnet. Ulykkesstedet er i nærheten av fjellkjeden Sierra de Perijá i Machiques-regionen, 30 kilometer fra grensa til Colombia.

Det er bare to dager siden 121 mennesker mistet livet i flystyrten i Hellas.

En fransk minister er sendt til den tidligere koloniøya, og utenriksdepartementet har åpnet et krisesenter. USA har sendt fem etterforskere til Venezuela for å bistå i forbindelse med havariet.

Det har kommet motstridende meldinger om hvor mange som var om bord i ulykkesflyet. Flyselskapet melder om 152 passasjerer og 8 i besetningen. Colomianske myndigheter reduserer sistnevnte til 6. I Venezuela opererer de med minst 158 om bord. Franske myndigheter setter antall ferieturister til 153.

Innblandet i flere ulykker

Ifølge CNN tilhører flyet det colombianske selskapet West Caribbian Airways, som ble opprettet i 1988. Ruta mellom Panama og de tidligere franske koloniene har de flydd siden våren.

I mars i år mistet åtte mennesker livet da et fly fra samme selskap krasjet rett etter avgang fra en flyplass i Colombia. I juli måtte selskapet sette alle sine MD-80-fly på bakken fordi de ikke var ikke var i forskriftsmessig stand. Flymyndighetene mente selskapet måtte installere brannsikkert isolasjonsmateriale, ifølge Aviation-safety.net.

Dødsflyet er siden mai sjekket to ganger av franske luftfartsmyndigheter, og ingenting uvanlig ble funnet.

RAMMET AV TRAGEDIE: Innsjekkingskranken til West Caribbean Airways på Panamas Tocumen International Airport i dag.
<B>FLYTYPEN: Dette er et MD-80-fly, svært likt ulykkesflyet som er av typen MD-82.