Pakten som kan briste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Toppmøtet i Sarajevo før helga, som endte med en stabilitetspakt for hele Sørøst-Europa, var et skritt framover mot en helhetlig og langsiktig politikk på Balkan. Det internasjonale samfunn er blitt enig om et politisk og økonomisk rammedokument for hele regionen, men heller ikke noe mer. Pakten er foreløpig ikke noe mer enn en politisk viljeserklæring om mer konkrete planer for framtida. Det koster penger og politisk vilje å bygge freden, selv om det er langt billigere enn å føre krig.
  • Stabilitetspaktens utestengning av Serbia - bygd på en høyst usikker forutsetning om at Milosevic skal styrtes og erstattes av mer demokratiske krefter - kan få alvorlige og langsiktige konsekvenser. Paktens mål er å inkludere landene på Balkan i resten av Europa, men dette er ikke mulig med et ydmyket og utstøtt Serbia, like lite som det ville ha gitt mening å utestenge det autoritære regimet i Kroatia.
  • Det er en ubehagelig kjensgjerning at behandlingen av Serbia etter krigen i Kosovo kan gi ny næring til serbiske konspirasjonsteorier om å være forrådt og utestengt fra resten av verden. Denne historieforståelsen har vært en viktig faktor bak de fire krigene Milosevic har kjempet og tapt.
  • Den kaotiske situasjonen i Kosovo gir enda mer grunn til å helle kaldt vann i forfriskningene til Sarajevos festtalere. Mer enn 100000 serbere og sigøynere har forlatt provinsen. Så langt har tanken om et multietnisk samfunn vist seg å være en ren fiksjon. Utplasseringen av den NATO-ledede fredsstyrken har gått saktere enn planlagt. Og mens FN så langt ikke har vært i stand til å bygge opp en sivil administrasjon, en effektiv politistyrke eller et rettsvesen som fungerer, befester UCK-geriljaen sitt grep om Kosovo.
  • Det er ingen tvil om at fredsoperasjonen i Kosovo har hatt en mer enn vaklende start. Sett i lys av erfaringene fra Bosnia, gir ikke dette grunn til stor optimisme, verken for provinsen selv eller for en region som er helt avhengig av stabilitet og fred i det som er igjen av Jugoslavia.