Pål (21) liveblogget om heroin: Vil endre systemet

Etter å ha lest historien om Pål (21) som liveblogget veien til heroinhelvete, bestemte Carl-Erik Grimstad (V) seg for å ville endre hele rusomsorgen.

NYTT FORSLAG: Venstres Carl-Erik Grimstad kommer nå med et omfattende nytt forslag om nytenkning i rusomsorgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NYTT FORSLAG: Venstres Carl-Erik Grimstad kommer nå med et omfattende nytt forslag om nytenkning i rusomsorgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Å holde folk motiverte under ventetid og behandling har lenge vært en utfordring i norsk rusomsorg, som ble spesielt tydelig i saken om Pål, sier Carl-Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre, til Dagbladet.

Dagbladet fortalte i mai historien om Påls liv og omfattende blogging på nettet. Etter flere år med depresjon, rotløshet og ruseksperimentering valgte nemlig 21-åringen å begynne med heroin. Men Pål ble aldri en del av det åpne rusmiljøet. Heller satt han i årevis foran PC-en og blogget - under brukernavnet «Bloodshoteyes» - om heroineksperimentet. Mens brukerne av det anonyme nettforumet Freak Forum ga ham tips og råd underveis.

Historien har fått flere etterspill. Helseministeren har erkjent feil i norsk rusbehandling og i Oslo-politikken har en gammel diskusjon blusset opp igjen - om rusavhengige bør ha et eget uteområde i hovedstaden. På et personlig nivå har moren til Pål nå oppsøkt Prindsen mottakssenter, der sprøyterommet i Oslo ligger, og hatt et langt møte med ledelsen og diskutert Påls historie.

Inne på det anonyme nettforumet har flere i ettertid avslørt at Oslo-guttens berettelse har fått andre til å ikke lide samme skjebne som ham selv.

Grimstad (V) ønsker at historien skal bidra til å endre hele rusbehandlingen.

Avgjørende

- Det er helt avgjørende at folk holder seg motiverte så de ikke faller fra underveis, som tragisk nok skjedde med Pål. Og det skjer med mange flere. Vi må etablere et forvern og sørge for at folk får behandling med en gang de trenger det, sier Grimstad til Dagbladet.

Ettervern er et kjent begrep på rusfeltet, men «forvern» er ikke et like etablert begrep.

Før nå – hvis Venstre får viljen sin.

Dagbladet har fått tilgang til hele forslaget til ny rusbehandlingsmodell. Det kan du lese nederst i saken.

- Mange av de betryggende rammene og oppbyggelige aktivitetene i behandling bør kunne sikres også under ventetiden. Et aktivitetssenter, en oppfølger, tilgang på helsetjenester og daglige vurderinger av medisinering, sier Grimstad.

Mye smerte

Han ser på dette som en naturlig oppfølging av regjeringens rusreform hvor samfunnets reaksjon skal gå fra å straffe rusavhengige til å hjelpe dem.

- Rusavhengige blir endelig definert som pasienter, og da må de få like god hjelp som andre pasientgrupper får. Det betyr å åpne opp for flere medisiner i LAR. Folk må få riktig medisin når de trenger det, det får jo alle andre pasienter, sier Grimstad.

Norge har i mange år ligget høyt på overdosestatistikken i Europa, når tallene brytes ned på antall innbyggere i landet. Det er på tide å gjøre noe, sier Grimstad – og peker på at effekten av rusbehandling ofte avhenger av mye egeninnsats.

- Det kommer an på hvor mye smerte du som pasient klarer å stå i. Sannsynligheten for å orke disse utfordringene henger sammen med om du tror du kan få et bedre liv, og at utsiktene til jobb, aktivitet, bolig og sosialt samvær er tilstede. Arbeid, aktivitet og en meningsfull hverdag er derfor meget viktig, sier Grimstad.

STØTTER: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, støtter Venstres forslag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØTTER: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, støtter Venstres forslag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Får støtte

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, støtter Venstres forslag. Han har tidligere argumentert for at Påls historie også bør få kommunen til å opprette et eget uteområde for rusavhengige i Oslo. Nå roser han Venstres forslag:

- Dette er viktig nytenkning på rusfeltet. Kommunale tilbud om dagsentre med medisiner, oppbyggelige nettverk og aktivitetstiltak mens man venter på behandling, vil være den mest konstruktive tettingen av gapet mellom kommunal rusomsorg og statlig rusbehandling, sier Knutsen til Dagbladet.

- Situasjonen er kritisk for dem som står i kø til behandlingsinstitusjoner. Dette er en konstruktiv måte å tilpasse helsetjenesten til den kommende rusreformen. Til nå har politiet vært umiddelbart tilgjengelige, imens man har måttet stå i kø for hjelp. Nå kommer endelig endringene i denne førstelinjen, sier han.