Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pål Enger dømt til to års fengsel for Pushwagner-tyveriet hvor han glemte igjen lommeboka

Dømt for en rekke forhold.

DØMT: Pål Enger (49) er dømt for blant annet å ha stjålet fem trykk av Pushwagner-verket «Nightlife». Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: Pål Enger (49) er dømt for blant annet å ha stjålet fem trykk av Pushwagner-verket «Nightlife». Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pål Enger (49) er dømt til to års fengsel for å ha stjålet 15 verk av Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av  653 000 kr fra galleriet Fineart AS, samt flere mindre tyverier og to tilfeller av villmannskjøring, og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i to år og åtte måneder.

- Han har fått en dramatisk reduksjon i straffen, sier advokat Fridtjof Feydt, Engers forsvarer, til Dagbladet.

Reduksjonen skyldes blant annet at Enger innrømmet det meste av det han var tiltalt for.

Glemte igjen lommeboka 49-åringen er dømt for vinningskriminalitet 12 ganger tidligere, blant annet etter at han 1988 klatret han et vindu på Munch-museet i Oslo og stjal maleriene «Vampyr» av Edvard Much, og i 1994 stjal «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i Oslo.

I den siste dommen mot Enger slås det fast at han trolig ikke ville blitt tatt for kunsttyveriet fra galleriet Fineart i Oslo hvis det ikke hadde vært for at han glemte igjen lommeboka i lokalet.

Enger erkjente i retten bare å ha stjålet fem trykk av Pushwagners «Nightlife», og at han solgte fire av dem. I retten forklarte han at han ikke hadde tid til å ta med seg mer enn fem, men retten sa seg ikke enig i det. I retten forklarte Enger at han gikk inn publikumsinngangen til galleriet på Aker Brygge, og at han kom seg ned i lageret via en dør som sto på gløtt.

Frikjent for heleri 49-åringen er frikjent for heleri av en el-sykkel, en landeveissykkel og en terrengsykkel, samt for tyveri av en PC fra kjøpesenteret Triaden i Lørenskog. Aktor frafalt også et tiltalepunkt om innbrudd. Enger var opprinnelig siktet for å ha stjålet 17 verk, men det viste seg at to Bjarne Melgaard-trykk ikke var stjålet, men at det var feil ved galleriets beholdsliste.

«SKRIK» I 1994: Med hjelp av en stige og en knusbar rute ble Norges mest kjente kunstverk «Skrik» enkelt tatt bort fra sitt hjem på Nasjonalgalleriet i Oslo. Hovedstaden sto stille denne dagen og alles øyne var rettet mot Lillehammer og åpningen av OL.
Foto: Stig B. Hansen, NTB / SCANPIX
«SKRIK» I 1994: Med hjelp av en stige og en knusbar rute ble Norges mest kjente kunstverk «Skrik» enkelt tatt bort fra sitt hjem på Nasjonalgalleriet i Oslo. Hovedstaden sto stille denne dagen og alles øyne var rettet mot Lillehammer og åpningen av OL. Foto: Stig B. Hansen, NTB / SCANPIX Vis mer

Forsvarer Fridtjof Feydt sier Enger ikke har avgjort om han vil anke saken.

- Han står på at han bare tok fem verker, og vi må vurdere om vi skal anke straffeutmålingen for det tiltalepunktet, sier Feydt til Dagbladet.

I retten dommen slås det fast at Enger har et rusproblem og en vanskelig livssituasjonen.

Han er også dømt til å betale erstatning på rundt 700 000 kroner i saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!