Pål Enger er dømt for å ha stjålet Pushwagner-trykk. Så dukket det plutselig opp i etterforskningen av «Skrue»

Enger begjærer saken gjenopptatt.

VIL HA GJENOPPTATT SAKEN: Pål Enger.
VIL HA GJENOPPTATT SAKEN: Pål Enger.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pål Enger begjærer tyveridommen han fikk tidligere i år gjenopptatt, opplyser hans advokat Fritdtjof Feydt til Dagbladet. Det skjer etter at et av Pushwagner-trykkene han er dømt for å ha stjålet plutselig dukket opp i politiets etterforskning av Imran Saber, kjent som «Skrue». Trykket som har vært i Sabers hender ble kjøpt og regnskapsført i en innrammingsbutikk før Enger begikk sitt tyveri i galleriet Fineart i desember i fjor.

Politiet sier de allerede er i gang med ny etterforskning i saken.

LEVERTE INN BILDET: Imran Saber. Foto: Finest.se
LEVERTE INN BILDET: Imran Saber. Foto: Finest.se Vis mer

- Jeg er bitter. Retten dømte meg for å ha stjålet bilder jeg beviselig ikke har tatt, sier Pål Enger til Dagbladet.

Sa han bare stjal fem

I mars i år ble Enger dømt til to års fengsel for å ha stjålet 15 verk av Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av 653 000 kr fra galleriet Fineart AS.

Tyveriet ble avdekket fordi Enger glemte igjen lommeboka i gallerilokalet. Galleriet begynte å undersøke lageret, og fant da ut at de manglet 15 verker, som Enger ble dømt for å ha stjålet.

Enger har på sin side hele tiden holdt på at han bare stjal fem trykk av Pushwagners «Nightlife», og at han solgte fire av dem. I retten forklarte han at han ikke hadde tid til å ta med seg flere. Men retten trodde ikke på Engers forklaring, og dømte han for tyveri av 15 verk, i tråd med galleriets anmeldelse.

Så dukket det opp et oppsiktsvekkende funn i etterforskningen av Imran Saber, som er siktet for heleri av Munch-litografiet «Historien». Saber har vært omtalt som «finansministeren» i det gamle ransmiljøet i Oslo, og har blitt knyttet både til håndteringen av utbyttet fra Nokas-ranet og dusørforhandlingene etter tyveriet av «Skrik» i 2006.

- Kan umulig stamme fra tyveriet

Hos en rammemaker i Oslo fant politiet i juni i år et av Pushwagner-verkene som Enger er dømt for å ha stjålet. Etter hvert fant de også en kvittering som viste at bildet ble kjøpt for 30 000 kr. 9. november 2015, altså over én måned før tyveriet Enger begikk.

- Verket er beviselig ført inn i regnskapet til kjøper flere uker før min klient angivelig skulle ha stjålet det. Det kan umulig stamme fra tyveriet som Enger begikk, sier advokat Fridtjof Feydt, forsvarer for Pål Enger, til Dagbladet.

Han mener politiet må etterforske galleriets lagerrutiner, og sier det nå er stor tvil om Enger har stjålet mer enn de fem verkene.

- Om Enger har stjålet 5 eller 15 verker vil ha stor betydning, både for straffutmåling og erstatningsspørsmålet, skriver Feydt i sin gjenopptakelsesbegjæring.

Etterforskning i gang

Oslo-politiet er allerede i gang med å etterforske opplysningene.

- Jeg skjønner at Enger stiller disse spørsmålene, og vi må selvfølgelig se på det. Saken ligger hos etterforskningsavdelingen hos oss, og det vil være naturlig å ta et nytt avhør av daglig leder i Fineart, som vitnet i retten, sier Dag Paulsen, påtaleleder ved Manglerud politistasjon, til Dagbladet.

- Dette følges opp, og etter hvert havner saken på mitt bord.

- Hva tenker du om at Enger kan være dømt for å ha stjålet flere malerier enn han faktisk tok?

- Hvis det har skjedd en urett, så må den korrigeres.

Daglig leder Rolf Stavnem i Fineart sier han ikke kjenner til Engers gjenopptakelsesbegjæring, eller at et av trykkene er blitt funnet.

- Fineart forholder seg til at det foreligger videobevis på at Pål Enger bærer ut kunst av Finearts lokaler, at han innrømmet dette (selv om det er uenighet om antallet) og at han er dømt for forholdet. Om det medfører riktighet at et av bildene er solgt hos en rammemaker for 30 000 kr. indikerer dette i hvert fall at bildet ikke kommer fra offisielle kanaler, skriver Stavnem til Dagbladet.

Saber siktet

Politiet har dokumentert at rammebutikken hvor trykket ble funnet også har videresolgt et annet «Nightlife»-trykk som er blant de Enger er dømt for å ha stjålet. Dette bildet skal Saber ha tatt med til butikken over nyttår, altså etter at tyveriet fant sted. Politiet forsøker nå å komme til bunns i når de ulike verkene faktisk kom til butikken, og hvor de da kom fra.

Dagbladet får også bekreftet at Imran Saber er siktet for heleri av et «Nightlife»-trykk, som ble funnet hjemme hos ham etter at han ble siktet for heleri av Munch-litografiet «Historien» i april i år. Sabers forsvarer Øystein Storrvik har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Vondt

Pål Enger selv står på at han bare stjal fem verk.

- Retten ville ikke høre på hva jeg forklarte. Og nå dukker bildet jeg er dømt for å ha stjålet plutselig opp, sier Enger.

- Jeg stjal fem trykk - alle fra Pushwagner. Det er vondt å bli dømt for noe jeg ikke har gjort. Jeg la alle kortene på bordet i Oslo tingrett, sier Enger til Dagbladet.

Det hører med til historien at galleriet anmeldte 17 verker stjålet, men at to av dem - to Bjarne Melgaard-trykk til en verdi av ca. 250 000 kroner - ble funnet på Galleriets eget lager. Anmeldelsen for disse to ble trukket.

Enger er tidligere er dømt for flere spektakulære kunsttyverier, blant annet Edvard Munchs mesterverk «Skrik», fra Nasjonalgalleriet i februar 1994 – samme dag som Lillehammer-Ol ble åpnet.