Pål Enger nedringt etter kirkebrekket i Larvik

- Jeg har alibi, bedyrer «Skrik»-tyven. Politiet ber publikum om hjelp.

BEDYRER USKYLD: Norges mest kjente kunsttyv Pål Enger (41) hevder han beviselig ikke var i Larvik på tidspunktet da «La de små barna komme til meg» ble stjålet. Her foran noen av sine egne verk i atelieret. Foto: METTE MØLLER
BEDYRER USKYLD: Norges mest kjente kunsttyv Pål Enger (41) hevder han beviselig ikke var i Larvik på tidspunktet da «La de små barna komme til meg» ble stjålet. Her foran noen av sine egne verk i atelieret. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Pål Enger (41) bedyret sin uskyld da Dagbladet i dag snakket med ham om kunsttyveriet fra Larvik kirke.

Sammen med en kamerat stjal Pål Enger «Vampyr» fra Munch-museet 23. februar 1988. Og da alt som var av politi var kommandert til Lillehammer og åpningen av OL i 1994, slo Enger til igjen: Norges nasjonalikon, Edvard Munchs «Skrik», ble stjålet fra Nasjonalgalleriet.

Ute av fengsel
Nå er 41-åringen en fri mann.

- Bare så det ikke er noen tvil: Du har ikke vært på besøk i Larvik kirke?

- Nei! Jeg har alibi.

Pål Engers mobiltelfon ringer kontinuerlig mens Dagbladet snakker med ham. Det er utenlandske aviser, norske TV-stasjoner, radiokanaler og aviser som vil snakke med den kjente kunsttyven.

- Nå orker jeg ikke mer, sier Pål Enger høflig til en journalist før han legger på.

Les hele intervjuet med Pål Enger i Dagbladets papirutgave i morgen.

Verdt en formue
Maleriet, kalt «La de små barna komme til meg», ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag. Kunstverket, som er laget av den tyske maleren Lucas Cranach den eldre, er verdsatt til mellom 15 millioner og 20 millioner kroner.

Maleriet har hengt i kirken siden den var nybygd i 1677.

Kunstverket var ikke sikret på noen som helst måte. Tyvene kom seg inn i kirka ved å knuse ei vindusrute, og klatret opp en stige for å få løs maleriet på 1 x 1 meter.

Maleriet var ikke verdiforsikret.

Uten spor
Politiet står foreløpig uten spor i saken.

SØKK VEKK: Lucas Cranach den eldres «La de små barna komme til meg» ble relativt lett stjålet fra Larvik kirke natt til i går. Foto: LARVIK KIRKE/SCANPIX
SØKK VEKK: Lucas Cranach den eldres «La de små barna komme til meg» ble relativt lett stjålet fra Larvik kirke natt til i går. Foto: LARVIK KIRKE/SCANPIX Vis mer

- Vi har studert video fra kameraer i området, men har så langt ikke lyktes med å finne noen bil som kan ha blitt brukt under tyveriet, opplyser politiinspektør og etterforskningsleder Magnar Pedersen ved Larviks-politiet til Dagbladet.no.

Han forteller at saken har svært høy prioritet; så vel Kripos og Økokrim som andre politidistrikter og Interpol er koblet inn.

- Vi jobber bredt, og sjekker ut miljøer som kan tenkes å ha kontakter som gjør dem i stand til å omsette et slikt maleri. Men så langt har ingen f.eks. stått fram og krevd løsepenger.

Trenger hjelp
Nå ber inspektøren innstendig om hjelp fra publikum.

- Det er svært viktig at alle som kan ha sett noe mistenkelig i tida rundt ranet, tar kontakt med oss på nummer 02800. Vi ber folk om å tenke nøye gjennom hva de har observert, sier Pedersen og utdyper:

- Det kan dreie seg om detaljer som i utgangspunktet ikke virker suspekte; kanskje har tyvene vært på befaring i kirken på forhånd, og kan ha spurt og gravd om stedet. Dernest er de jo vanskelig å skjule et så stort maleri på fast underlag; hvis noen har sett en firkantet pakke på ca. 1 x 1 meter, bør de melde fra, sier etterforskningslederen til Dagbladet.no.

Politiske reaksjoner
Mange er opprørt over hvor lett det var å stjele det dyrebare maleriet, samtidig som man frykter at en internasjonal trend med å stjele kirkekunst vil bre om seg også her til lands.

Høyres Jan Tore Sanner vil at det blir satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere landets kirkekunstskatter, mens KrFs Dagrun Eriksen mener kirkeminister Trond Giske bærer en betydelig del av skylda for tyveriet. Angivelig har han nedprioritert budsjettposten kirkesikring til fordel for å oppfylle kravet om trosopplæring i skolen, skriver NTB.

Lucas Cranach den eldre

• Tysk renessansemaler, født i byen Kronach i 1472, død i 1553.

• Som nær venn av Martin Luther utførte han flere portretter av reformatoren og hans familie samt tresnitt til Luthers oversettelse av Det nye testamente i 1522.

• Han malte utallige kvinneskikkelser, ofte nakne eller kledd i elegante klær.

• Bildet som er stjålet fra Larvik kirke, forestiller Jesus og de små barna, et motiv som kjennes i åtte andre varianter, delvis utført av hans skole.

• Bildet måler 1 ganger 1 meter, og skal være verdt rundt 20 millioner kroner.

• Bildet ble hengt opp i Larvik kirke for over 300 år siden.

• Nasjonalgalleriet i Oslo eier to bilder fra Cranachs verksted.

Kilder: Store norske leksikon, Encyclopædia Britannica

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer