Pål Enger tiltalt for tyveri av 15 kunstverk av Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe

Enger erkjenner fem tyverier. Nå anklager kunsttyvens advokat det berørte galleriet for falsk anmeldelse.

STJAL BILDER: Oslo tingrett mente det både var fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare ved å ikke fengsle Pål Enger (48). Han har sittet to måneder i varetekt. Selv erkjente han å ha stjålet fem verk av Pushwagner og solgt fire eksemplarer av trykket «Nightlife» (innfelt) videre, men ikke så mange som galleriet hevdet var på avveie. Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STJAL BILDER: Oslo tingrett mente det både var fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare ved å ikke fengsle Pål Enger (48). Han har sittet to måneder i varetekt. Selv erkjente han å ha stjålet fem verk av Pushwagner og solgt fire eksemplarer av trykket «Nightlife» (innfelt) videre, men ikke så mange som galleriet hevdet var på avveie. Foto: Galleri Fineart (innfelt), Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før jul ble Pål Enger (48) pågrepet og varetektsfengslet, siktet for å ha stjålet til sammen 17 kunstverk av blant annet Pushwagner og Bjarne Melgaard.

Nå er det tatt ut tiltale mot Enger, men bare for å ha stjålet 15 bilder. Ifølge tiltalebeslutningen skal han en gang i tiden mellom torsdag 10. desember og fredag, 11 desember i fjor stjålet 15 bilder av kunstnerne Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av 653 000 kroner fra galleriet Fineart i Oslo.

Enger har erkjent at han har stjålet fem verker fra galleriet, og at han har solgt fire av dem, men har nektet for de tolv andre kunstverkene han har vært siktet for.

«Nightlife» Enger glemte igjen en lommebok i galleriet. Denne ble funnet av en ansatt i galleriet, og førte til pågripelsen av Enger.

Trykkene Enger har erkjent at han stjal «Nightlife», et av Pushwagners mest populære verk på galleriet. Flere digitale trykk av motivet er til salgs for drøye 60 000 kroner på galleriets nettsider.

Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere hvorfor Enger er tiltalt for 15, ikke 17 trykk.

- Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken, sier Hannah Hirsch, politifullmektig ved Manglerud politistasjon til Dagbladet.

Enger framstilles for varetektsfengsling på nytt i morgen.

- Vi ønsker å holde ham i varetekt fram til hovedforhandling, fordi vi mener det er gjentakelsesfare, sier Hirsch.

Saken er berammet 8. og 9. mars.

Anklager galleriet Fridtjof Feydt, Engers faste advokat, anklager nå Fineart for å komme med falsk anmeldelse mot Norgeshistoriens mest berømte kunsttyv.
 
- Pål Enger sitter nå varetektsfengslet, siktet for å ha stjålet en rekke malerier fra Finearts lokaler. Selskapet hevdet først at kunst for over 900 000 kroner var stjålet. Nå har de funnet igjen malerier i sine egne lokaler, som min klient har vært anklaget for å ha stjålet, sier advokat Feydt til Dagbladet.

Enger ble anklaget for å ha tatt to arbeider av Bjarne Melgaard til en verdi av cirka 250 000 kroner. De har nå ha kommet til rette, også et Pushwagner-maleri som var meldt stjålet er kommet til rette, opplyser Feydt. Ni kunstverk fra Pushwagner er borte, tre arbeider av Vebjørn Sand og et maleri av Camilla Grythe til en samlet verdi av 653 000 kroner er sporløst forsvunnet.

- Pål Enger har erkjent å ha stjålet fem Pushwagner-bilder. De andre kjenner han ikke til. Det er skremmende at et galleri ikke vet hvor de oppbevarer verdier for 300 000 kroner, og anklager min klient for å ha stjålet maleriene, mens de i virkeligheten har rotet dem bort selv, sier Feydt.

Den kjente advokaten anklager galleriet for å ha innlevert falsk anmeldelser.

- Straffeloven 168 har en minimumsstraff på seks måneders fengsel for falske anmeldelser. Nå vil jeg kreve at Fineart dokumenterer hvordan de registrerer malerier inn og ut, og hvordan de oppbevarer kunsten. Det virker ikke seriøst, sier Fridtjof Feydt.

- Vi motbeviser alt han sier Daglig leder Rolf Stavnem i Fineart svarer det samme tilbake.

- Dette er ikke seriøst.

Han mener de har stålkontroll på kunstverkene sine. Han bekrefter at Melgaard-verkene er funnet, men forklarer:

- De var aldri borte. Da vi oppdaget at det manglet bilder foretok vi en kjapp telling. Da manglet det i tillegg til resten to Melgaard-verk. Det viste seg da vi tok en mer grundig telling av varelagrene, så så vi at disse var til innramming. De var aldri borte, noe vi også har kommunisert til politiet. Vi har 12 000 bilder i vårt lager. Alt er registrert, digitalisert og kategorisert. Jeg vil si vi har stålkontroll på bildene våre, sier Stavnem.

KUNSTVERK BORTE: Pål Enger er tiltalt for å ha stjålet tre av Vebjørn Sands (på bildet) verk. Han nekter straffskyld.
Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KUNSTVERK BORTE: Pål Enger er tiltalt for å ha stjålet tre av Vebjørn Sands (på bildet) verk. Han nekter straffskyld. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Han avviser at de har levert inn falsk anmeldelse.

- Hva slags motiv skal vi ha for det? Vi kan motbevise alt han hevder her. Dette er bare rør, sier gallerisjefen.

«Vampyr» og «Skrik» Pål Enger er i den ferske tiltalen mot ham også tiltalt for flere tilfeller av mindre tyverier, en rekke brudd på Vegtrafikkloven, samt bruk og besittelse av narkotika.

Pål Enger er tidligere dømt for flere kunsttyverier. 23. februar 1988 klatret han inn et vindu på Munch-museet i Oslo og stjal maleriene «Vampyr» av Edvard Munch. 12. februar 1994 stjal han «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i Oslo.

Hans forrige domfellelse var i Oslo tingrett 4. desember i år hvor han ble dømt til samfunnsstraff i 240 timer.

Dagbladet gjør oppmerksom på at Fineart eies av Aller Media, som også eier Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram