Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pål Enger tør ikke navngi Nokas-ranere

Sier at to Nokas-ranere fortsatt er på frifot. Nekter å røpe identiteten deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Jeg tør rett og slett ikke. Jeg vil heller ikke hjelpe politiet til å nærme seg fasiten i denne saken, sa Enger da han forklarte seg i Gulating lagmannsrett i dag.

Enger oppga kunstner som yrke og Oslo kretsfengsel som bosted da han inntok vitneboksen før lunsj i dag.

På eget initiativ ba Pål Enger om å få avgi en forklaring om Nokas-saken for politiet tidligere i høst.

Enger fryktet at han kunne ha etterlatt DNA-profiler i tilknytning til personer, utstyr eller biler som ble benyttet under Nokas-ranet.

-Jeg ville komme politiet i forkjøpet, og forklare eventuelle DNA-funn. Politiet har jo vært kjempeflinke til å finne DNA-bevis i denne saken, forklarte Enger.

Bedt om å hjelpe ranerne

Den kjente yrkeskriminelle 39-åringen forteller at han både før og like etter Nokas-ranet ble bedt om å gjøre en jobb i Stavanger-området.

Han koplet henvendelsen til Nokas-ranet, og skjønte at det dreide seg om å frakte ransutbytte og eventuelt -utstyr.

I RETTEN I DAG: Pål Enger vitnet i Nokas-saken i dag. Foto: Erling Hægeland
I RETTEN I DAG: Pål Enger vitnet i Nokas-saken i dag. Foto: Erling Hægeland Vis mer

To ganger kjørte Pål Enger fra Oslo til Moi, noen mil øst for Stavanger, og møtte to ukjente personer.

-Jeg takket nei til å gi noen bistand. Jeg ville ikke bli involvert i noe ran, sa Enger i sin forklaring.

Han var forespeilet at han skulle få rundt 200.000 kroner for jobben.

Under Moi-møtene fikk Pål Enger den klare oppfatning at personene han møtte hadde vært med på Nokas-ranet. Ett år seinere ble han på ny kontaktet, da med forespørsel om han kunne bistå til å hvitvaske Nokas-penger.

Nok en gang takket han nei.

Lei av kriminalitet

På spørsmål fra statsadvokat Arild Dommersnes sa Enger at de to personene er hans barndomsvenner fra Tveita.

De har begått kriminelle handlinger sammen, blant annet et stort tobakkstyveri hos Tidemands Fabrikker på Forus, ikke langt fra der Nokas-rettssaken nå pågår.

Pål Enger har et langt kriminelt rulleblad.

Han er blant annet dømt for å ha stjålet Munch-bildet Vampyr. Nå sier han at han vil gjøre opp for seg, og starte et nytt liv.

-Jeg har vært yrkeskriminell hele livet. En fotballspiller som sitter mer og mer på benken, skjønner at han må legge opp. Jeg har et kjent ansikt i hele Norge. Nå skal jeg sone ferdig og deretter starte på en kristen rehabilitering, opplyste den tidligere fotballspilleren Pål Enger.

Nær venn av Toska

Han bekreftet at han er en nær venn av David Toska, og han kjenner også flere andre av de Nokas-tiltalte.

Aktoratet prøver å så tvil om Engers troverdighet og motiv for å forklare seg, mens forsvarsadvokater bruker hans opplysninger for å svekke sine klienters roller i Nokas-saken.

Aktor Dommersnes ville vite mer om hvorfor akkurat Enger ble bedt om å bistå etter Nokas-ranet.

-Jeg hadde tidligere fraktet tjuvgods fra Stavanger-området til Østlandet i ei hestevogn, og disse menneskene syntes vel det var en lur ide. Ut fra det jeg har vært med på tidligere, var jeg vel også en person som kunne gjøre en innsats når det gjaldt å hvitvaske penger, svarte Enger.

Aktor syntes det var påfallende at Enger to ganger kjørte en lastebil fra Oslo til Moi for å møte sine hemmelige Nokas-kontakter.

-Jeg har drevet med kriminalitet hele livet, og da kan det vel være greit å ha en lastebil. Jeg har sikkert eid 3-400 biler i livet mitt, men bare sendt salgsmelding på en håndfull, fortalte Enger.

Hele Norges coronakart