Pål jages av serbisk politi

Den skadde nordmannen Pål Refsdal jages av serbisk politi i krigsherjede Kosovo. Sammen med vennene sine i den albanske geriljaen UCK må han nesten daglig forflytte seg for ikke å bli tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD jobber intenst med planer for å få ham ut. Problemet er at de ikke vet hvor han er, og UD innser at sjansene for å få Refsdal ut i live blir mindre etter hvert som tida går.

Det var natta mellom 14. og 15. juni Pål Refsdal fra Bærum ble tatt i et bakholdsangrep av serbiske politistyrker. Refsdal var sammen med albanske geriljasoldater som smuglet våpen fra Albania til Kosovo.
Hardt skadd, og midlertidig lammet i hele den høyre sida, ble Refsdal tatt hånd om av sine albanske venner.

Etter en dramatisk flukt kom Refsdal til et feltlasarett, og siden til et sykehus i et område UCK kontrollerte. Da Dagbladet møtte ham på sykehuset 16. juli i år, virket han ved godt mot, men grudde seg til å ta seg tilbake over grensa til Albania igjen.

UCK knust

Etter sommerens serbiske offensiv har Refsdal ingen grunn til å være ved godt mot. Serbiske politistyrker har tatt tilbake nesten alt land UCK hadde kontrollen over, og grensa til Albania er minelagt av serberne. Serberne kontrollerer dessuten hele grenseområdet.
Det er også svært uklart om Refsdal er frisk nok til å klare en flukt over grensa.

Norske myndigheter har ikke vært i kontakt med Pål Refsdal etter at Dagbladet møtte ham. Etter det Dagbladet erfarer, har han ved at par anledninger klart å ringe hjem til familien i Norge via satellittelefon. Men han har ikke fortalt hvor han oppholder seg.

Alt tyder på at Pål Refsdal fortsatt er i Kosovo, og at han flytter fra sted til sted mens han jages av tungt væpnede serbiske soldater.

Terroriststemplet

Refsdal er stemplet som terrorist av serbiske medier. Han kan ikke vente seg noen blid behandling hvis han blir tatt.
Norske myndigheter jobber intenst for å forsøke å få Refsdal ut. Men ingen Dagbladet har vært i kontakt med i UD vil si noe om hvilke planer som legges.

Det har imidlertid vært kontakt med serbiske myndigheter. Det er grunn til å tro at UD har bedt om at Refsdal får human behandling hvis han blir tatt.

UD tror Refsdal vil bli utvist relativt raskt hvis han blir tatt til fange. En britisk kvinne med en tilsvarende historie ble nylig utvist ti dager etter at hun ble tatt.

Overlatt til seg selv

Et annet scenario UD trolig jobber med, er å få Refsdal ut av Kosovo ved at norske diplomater får garantier fra både serberne og albanerne om fritt leide, og henter ham ut. Men så lenge man ikke vet hvor nordmannen er, er det selvsagt umulig å få ham ut.

Imens er nordmannen overlatt til seg selv og sine albanske oppassere, på daglig flukt i Kosovos tette skoger og bratte fjell. Høsten og vinteren blir hard og kald i et Kosovo der mye av maten er ødelagt og mange hus skutt i filler.
Refsdal er overlatt til en utslått geriljahær på flukt uten noen retrettmulighet.

PÅ FLUKT: Pål Refsdal (35) er på flukt fra serbiske politistyrker.