Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pål Refsdal (46) overhodet ikke tema under Støres samtale med Karzai

Støre landet nettopp i Norge.

IKKE TEMA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) landet på Gardermoen i kveld. Foto: Espen Røst / Dagbladet
IKKE TEMA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) landet på Gardermoen i kveld. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GARDERMOEN (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom like før klokka 17 tilbake fra en snartur til Kabul, etter politiske samtaler med blant andre president Karzai og en gjennomgang av det omstridte afghanske presidentvalget.

- Det viktigste temaet var den politiske fremtiden i Afghanistan både nasjonalt og internasjonalt, sa Støre til Dagbladet da han landet på Gardermoen.

Turen til Kabul skal ha vært planlagt før norsk UD fikk beskjed om at den norske eventyreren og journalisten Pål Refsdal (46) ble kidnappet i Afghanistan i Kunar-provinsen.

Overfor Dagbladet avviser UD at turen hadde sammenheng med kidnappingen.

- Var kidnappingen av Pål Refsdal tema i møtet med Karzai?

- Det var overhodet ikke en del av samtalene, sier Støre.

Etter det Dagbladet erfarer har utenriksministeren ikke møtt Refsdal etter at han ble frigitt.

UD har den siste uka arbeidet på spreng med å få til en avtale om frigivelse av Refsdal. Også norsk politi og forsvaret var involvert. Det er foreløpig uklart hvordan han ble løslatt, men nordmannen ble altså frigitt samme kveld som Støre ankom landet.

Lokale banditter
Det er på det rene at et råd av de eldste i landsbyens der Refsdal ble holdt fanget protesterte kraftig mot kidnappingen, blant med henvisning til at nordmannen burde behandles som en gjest.

Jonas Gahr Støre skal holde en pressekonferanse om kidnappingen i dag klokka 18.

De som kidnappet Refsdal blir omtalt som en gjeng lokale banditter. Kunar-provinsen, som er i grenseområdet mot Pakistan, regnes som et av de farligste områdene i Afghanisten.

Fremmet pengekrav
Kidnapperne skal opprinnelig ha fremmet krav om 500 000 dollar i løsepenger for å slippe nordmannen fri, drøye 2,8 millioner kroner.

TV 2 melder at kidnapperne i tillegg krevde at Norge skulle trekke seg ut av Afghanistan og at 12 talibanfanger skulle frigis fra afghanske fengsler.

Norske myndigheter har arbeidet intenst for å frigi de to gislene, og ambassaden i Kabul er blitt tilført ekstra ressurser for å håndtere saken.

MØTTES I KABUL: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Afghanistans president Hamid Karzai i går, blant annet for å diskutere det omstride valget som førte til at Karzai ble gjenvalgt. Foto: AFP PHOTO/POOL/S SABAWOON
MØTTES I KABUL: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Afghanistans president Hamid Karzai i går, blant annet for å diskutere det omstride valget som førte til at Karzai ble gjenvalgt. Foto: AFP PHOTO/POOL/S SABAWOON Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media