FORSLÅTT: Pål Forbergskog hadde vært med på rigge ned scenen til D.D.E. og var på vei hjem fra Båtsfjord i Fest da han så en mann dra en kvinne etter håret. Da Forbergskog grep inn, slo mannen han i ansiktet flere ganger. Foto: Privat
FORSLÅTT: Pål Forbergskog hadde vært med på rigge ned scenen til D.D.E. og var på vei hjem fra Båtsfjord i Fest da han så en mann dra en kvinne etter håret. Da Forbergskog grep inn, slo mannen han i ansiktet flere ganger. Foto: PrivatVis mer

Pål skulle stoppe vold. Ble slått ned selv.
- Jeg hadde gjort det igjen

- Han viste mot, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens forside av Finnmarken preges av Pål Forbergskog forslåtte ansikt.

Han grep inn for å stoppe vold, men endte i stedet opp med å bli slått selv.

Forbergskog var på vei hjem fra Båtsfjord i Fest og D.D.E.-konsert da han så en kvinne komme gående fort ut av et privat hus. Hakk i hæl kom en mann løpende etter henne med en pils i hånda.

- Det så ikke bra ut, så jeg stoppa opp bare for å se hvordan dette skulle gå, sier Forbergskog til Dagbladet, som så ble vitne til en diskusjon, for å så se at mannen begynte å dra kvinnen etter håret med seg mot huset igjen. Da grep han inn for å roe ned situasjonen.

Slått gjentatte ganger

- Jeg gikk bort og spurte mannen hva han holdt på med. Da svarte han at jeg ikke hadde noe med det å gjøre. Da svarte jeg at det hadde jeg i aller høyeste grad. Og ikke før jeg hadde sagt det, så slo han meg rett ned, sier Forbergskog, som reiste seg opp igjen bare for å så få et nytt slag mot hodet.

- Han bare fortsatte å slå meg i hodet, sier Forbergskog, som forteller at politiet tilfeldigvis kom kjørende forbi.

LAR SEG IKKE SKREMME: Forbergskog sier han griper inn igjen dersom han får se en liknende episode i framtiden. Foto: Privat
LAR SEG IKKE SKREMME: Forbergskog sier han griper inn igjen dersom han får se en liknende episode i framtiden. Foto: Privat Vis mer

- De så meg jo stå forblødd i grøfta langs veien, sier Forbergskog, som forteller at politiet pågrep mannen og at mannen ikke motsatte seg dette.

Videre anmeldte politiet saken, og Forbergskog forteller at han vil kreve voldsoffererstatning. Han måtte ligge over på den lokale legevakten fordi det var fare for hjernerystelse. Han måtte også sy ni sting.

Ville gjort det igjen

I ettertid har han vært på flere legebesøk. Han er fortsatt ikke fullt utredet. I perioden etter episoden hadde han ledsager med seg på grunn av synsproblemer.

- Jeg sjekket øyet, med netthinne og øyehule. Jeg har også vært til øre-, nese-, halslege og tatt røntgen av hodeskallen, sier Forbergskog, som forteller at han likevel ikke er redd for å gripe inn på ny.

- Jeg ville gjort det igjen. Jeg lar meg ikke skremme av mennesker som må oppføre seg på den måten. Hvis folk utøver vold og urettferdigheter, er det klart jeg vil gripe inn uansett hva som skjer. Jeg tar den svakes parti i de fleste sammenhenger, sier han.

ØYESKADE: Forbergskog måtte sy ni sting og har måttet hatt ledsager på grunn av synsproblemer etter episoden. Foto: Privat
ØYESKADE: Forbergskog måtte sy ni sting og har måttet hatt ledsager på grunn av synsproblemer etter episoden. Foto: Privat Vis mer

Fortsatt synlige skader

Forbergskog har etter hendelsen fått flere klapp på skuldra for at han grep inn. To uker etter er skadene fortsatt synlige. Mange spør hva som har skjedd.

- Noen mener også at man ikke skal blande seg så mye, men for min del er det ikke aktuelt å ikke blande seg når sånne ting er på gang, sier Forbergskog.

Forbergskog er kommunestyrerepresentant for Høyre i Båtsfjord. I tillegg har han vært i representantskapet i Nora Senteret IKS og i dag er han vara i styret i Nora senteret (Senteret mot vold og seksuelle overgrep i Øst-Finnmark), skriver Finnmarken.

I kommunestyret før sommeren, behandlet de også ruspolitisk handlingsplan.

- Min oppfatning er at vold ikke er særlig smart. Det er ikke en utvei i det hele tatt, dialog er veien å gå, mener han overfor avisa.

- Modig

Politiet sier til Finnmarken at det er utfordringer med tilfeller der folk griper inn.

- I de fleste slike situasjoner får ikke politiet beskjed. Voldsutøvere blir stoppet og skjønner at de har gjort noe galt og noe de ikke skal gjøre. likevel oppfordrer vi folk til å gi beskjed til politiet. Det er viktig at politiet får anledning til å følge opp hendelser som blir ordnet på stedet, sier politimester Ellen Katrine Hætta til avisa.

Politiet opplyser at de anmeldte saken på grunn av alvorlighetsgraden. Saken er ferdig etterforsket, og det vil snart bli tatt ut tiltale mot mannen som angrep Forbergskog.

- Det var egentlig godt levert av patruljen som var på stedet, alt skjedde etter boka. Den ble hurtig etterforsket, og vi vil at voldssaker skal etterforskes raskt. Det var veldig beklagelig at det ble et så tragisk utfall for han som viste mot og var den modige i saken, sier Hætta til avisa.