Pengerotet på Slottet får konsekvenser:

Pålegger kongens hoff å rapportere om arbeid på private eiendommer

Regjeringen varsler ny praksis i statsbudsjettet etter en rekke avsløringer i Dagbladet.

STATSRÅD: Ansvarlig statsråd, Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STATSRÅD: Ansvarlig statsråd, Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Neste år må Det kongelige hoff offentliggjøre hvor mye av arbeidstida som brukes på forvaltning, vaktmestertjenester og gartnerarbeid på de kongeliges private eiendommer.

Det varsler Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) i sitt forslag til statsbudsjett for 2018.

Kravet til hoffet kommer etter at Dagbladet i fjor avslørte hvordan de kongelige i en årrekke lot hoffet bruke flere millioner kroner til drift og vedlikehold av sine sju private eiendommer med hus og hytter.

Det skjedde til tross for at statsbudsjettet var tydelig på at de kongeliges «lønn» fra Stortinget, apanasjene, skulle dekke slikt arbeid.

Kronprinsparet og kongeparet får tilsammen 21 millioner kroner i apanasjer i år, skattefritt.

Konflikt

Avsløringene skapte bred debatt og en konflikt mellom Stortinget på den ene siden og Slottet, med støtte fra regjeringen, på den andre. Slottet mente intet galt var skjedd.

Professorer og folkevalgte slo fast at pengebruken var en kryssubsidiering i strid med Stortingets forutsetninger for bevilgningene.

Flere av eiendommene hoffet brukte penger på å drifte og vedlikeholde ga kronprins Haakon private inntekter fra utleie. Leieinntektene var på 1,4 millioner kroner i 2015, skattefritt. Etter avsløringene la han om eiendomsforvaltningen og tar nå en vesentlig større del av utgiftene til eiendommene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer