Palenstinsk spedbarn drept av israelske soldater

Et spedbarn på fire måneder og en palestinsk politimann ble i dag drept av israelske soldater. Myndigheteen i Israel har trappet opp kampen mot palestinerne på Gaza-stripen og Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder gamle Iman Hejjo er foreløpig det yngste offeret etter at den voldelige konflikten startet opp for sju måneder siden. Hun ble drept av granatsplinter da israelske soldater angrep en flykningleir i byen Khan Younis i den vestlige delen av Gaza-stripen. Spedbarnets mor ble alvorlig såret i angrepet og 24 andre ble lettere skadet, blant annet barnets søster og bror.

Tidligere på dagen angrep israelske styrker med stridsvogner og tunge maskingeværer en palestinsk politipost i den palestinske byen Tulkarem på Vestbredden. I den voldsomme skuddvekslingen ble en 45 år gammel palestinsk politimann drept. Ti andre ble skadet, blant annet et barn som ble truffet i øyet og et annet som fikk nesten den ene armen revet av, i følge sykehuspersonell og vitner.

Opptrapping

Israels myndigheter frykter en opptrapping av konflikten, og gjorde i dag et større våpenbeslag ombord i en palestinsk båt utenfor kysten av Israel. Militante palestinske grupper i Gaza har de siste ukene skutt med bombekastere inn i Israel, og blant de beslaglagte våpnene var flere Katyusja-raketter, melder NTB.

Israels statsminister Ariel Sharon sa han var lei seg og understreket at det ikke var meningen å skade barn.

De palestinske selvstyremyndighetene har reagert kraftig på den israelske opptrappingen, og beskyldte israelerne for å ha trengt seg inn i palestinske områder og drept forsvarsløse sivile.

- Det er på tide å beskytte det palestinske folket mot israelsk aggresjon, het det i en offisiell melding fra palestinerne. De gjentok ønsket om en internasjonal fredsstyrke på Gaza-stripen.

Misliker amerikansk rapport

Søndag gav den israelske forsvarsministeren hæren grønt lys for å gå inn i palestinske områder når den mener det er riktig. Opptrappingen kommer etter at Israel nektet å godta en komiterapport ledet av den amerikanske senatoren George Mitchell.

Rapporten, som ikke offentliggjøres før om fjorten dager, oppfordrer Israel til å stoppe den omstridte nybyggingen på de okkuperte landområdene. Statsminister Ariel Sharon har tidligere kommentert rapporten som en «historisk feil». Sharon har også sagt nei til et forslag fra Yassir Arafat om et møte for å diskutere funnene i Mitchell-rapporten.

Palestinerne skal ha vært svært positive til rapporten, selv om komiteen ikke går inn for å etablere en internasjonal fredsstyrke i området.

Etter de siste dagene med voldshandlinger har antallet døde i konflikten kommet opp i 514 personer. 426 av dem er antatt å være på palestinsk side i konflikten.

per.steinar.moen@dagbladet.no