Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Palestina er arabisk

Saddam Husseins siste ord på galgen. Nektet å bære kappe over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Gud er stor. Nasjonen vil seire og Palestina er arabisk.

Dette var Saddam Husseins siste ord på galgen før han fikk tauet rundt nakken like over klokka 6 lokal tid i morges.

Hele seansen ble filmet av den statlige TV-kanalen. Se klipp fra filmen på CNN. Verken NRK, TV2 eller TV Norge vil vise bilder av selve henrettelsen. Både Dagsrevy-sjef Grethe Johnsen og TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther peker på at slike bilder ikke er nødvendige for å dokumentere at Saddam Hussein er død, skriver NTB. 

Den dødsdømte ekspresidenten nektet å ha hette over hodet under henrettelsen, men måtte ta av seg hatten. Han kom i mørke, sivile klær - jakke, bukse, sko og hatt.

Kom med Koranen

Før han ble ført til galgen, svarte Hussein «nei» på spørsmål om han ville si noe. Saddam gjentok en bønn etter en sunnimuslimsk prest som var på retterstedet.

- Han kom inn i rommet med Koranen under armen og ba om at den måtte gis til en person han kalte Bander, fortalte den irakiske statsministerens politiske rådgiver Sami al-Askari til media etter at Saddam Hussein var bekreftet død.

Al-Askari sa at han ikke visste hvem «denne Bander» var.

 FEIRER:  Innbyggerne i en sjiamuslimske bydelen Sadr i Bagdad feiret henrettelsen av Saddam Hussein på sin måte i formiddag. Foto: AP/Scanpix.
FEIRER: Innbyggerne i en sjiamuslimske bydelen Sadr i Bagdad feiret henrettelsen av Saddam Hussein på sin måte i formiddag. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Irakiske myndigheter har avkreftet tidligere meldinger om at sjefsdommeren i Saddams justisregime i Irak, Awad Hamed al-Bandar, og Saddam Husseins halvbror, Barzan Ibrahim, også var henrettet.

- Han var redd

Al-Askari var tilstede under henrettelsen. Han betegnet Saddam Hussein som «rolig» i øyeblikket før dødsdommen ble effektuert.

Den irakiske regjeringens sikkerhetsrådgiver Mowafiak al-Rubaie var også tilstede, men hadde en annen beskrivelse av ekspresidentens siste øyeblikk.

- Saddam Hussein var merkelig passiv til hele prosessen i dag. Han var en knust mann. Han var redd. Man kunne se frykten i ansiktet, fortalte al-Rubaie til irakisk fjernsyn.

image: - Palestina er arabisk
 NEKTET Å HA PÅ HETTE: Saddam Hussein hengt i dag tidlig. Foto: AP/ SCANPIX
NEKTET Å HA PÅ HETTE: Saddam Hussein hengt i dag tidlig. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer
JUBEL: Innbyggere i den sjiamuslimske bydelen Sadr i Bagdad jubler over at Saddam Hussein-perioden definitivt er slutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!