Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestina får samarbeidsregjering

Abbas håper på snarlig slutt på isolasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Abbas fra Fatah og Hanyeh fra Hamas gikk inn i forhandlinger om en samarbeidsregjering i midten av august. De har nå blitt enige om de viktigste politiske punktene i den nye regjeringen.

- Vi vil forhåpentligvis begynne å sette sammen regjeringen i de førstkommende dagene, sier Abbas.

Han håper samarbeidet vil løfte den internasjonale blokaden av landet.


Ikke anerkjent

Da Hamas kom til makten etter valget 25. januar i år, begynte en omfattende blokade av landet. Partiet er klassisfisert som en terrororganisasjon av både USA, England og EU, og regjeringen ble ikke anerkjent av verdenssamfunnet.

Nødhjelp ble stoppet, og Israel besluttet å holde tilbake toll og avgifter Israel krever inn på vegne av palestinerne. Dette er den viktigste inntektskilden til det palestinske samfunnet, og utgjør 375 millioner kroner i måneden.

Hamas har lenge nektet å anerkjenne staten Israel, noe som er blant hovedårsakene til boikotten. Men anerkjennelsen kom indirekte i august, da arbeidet med samlingsregjeringen begynte. Abbas håper dette, i tillegg til at regjeringen nå blir mer moderat, vil mildne verdenssamfunnets holdning til landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fortsatt uklart

SAMARBEID: Statsminister Haniyeh og president Abbas kom til enighet om en samarbeidsregjering i dag. Foto: Scanpix
SAMARBEID: Statsminister Haniyeh og president Abbas kom til enighet om en samarbeidsregjering i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Det er likevel uklart hva som vil bli effekten av samarbeidsregjeringen. Etter erklæringen fra Abbas i dag tidlig, kom Hamas med en ny uttalelse.

- Hamas skal fortsette med sin politiske agenda. Vi vil aldri anerkjenne okkupasjonen, sier talsmann Sami Abu Zuhri til Reuters.

Reuters forteller også at Tony Blair i går uttalte at det nye regjeringen måtte godta visse krav før nødhjelpen blir gjenopprettet. De må anerkjenne Israel, fordømme voldsbruk og godta en midlertidig fredsavtale.

Også USA er avventende. De advarer Fatah mot å gå inn i regjering med Hamas uten å godta disse kravene. Gjør de det, vil også de bli svartelistet som Hamas, melder Reuters.