Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Palestina har aldri sett en styggere massakre

Israel flytter stridsvogner og bakkestyrker til Gaza-grensen.

GAZA I FLAMMER: Svart røyk stiger opp over Gaza by etter at israelske kampfly har slått til. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
GAZA I FLAMMER: Svart røyk stiger opp over Gaza by etter at israelske kampfly har slått til. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): De israelske luftangrepene mot Gaza fortsetter. I morgentimene i dag ble blant annet en moské og en tv-stasjon mål for de israelske kampflyene.

Dødstallene etter den israelske militæroffensiven er nå kommet opp i 230 og antallet skadde er 800.

Samtidig er flere hundre infanterisoldater og stridsvognstyrker på vei mot Gaza søndag morgen, i det som trolig er opptakten til en bakkeinvasjon av Gazastripen, skriver den israelske avisa Haaretz.

20 luftangrep søndag
Israelske regjeringsmedlemmer ga lørdag uttrykk for at det massive luftangrepet mot Gaza bare var innledningen til en større operasjon for å få stanset de palestinske rakettangrepene mot det sørlige Israel.

- Det er en tid for ro og det er en tid for kamp. Nå er tiden kommet for å kjempe, sa forsvarsminister Ehud Olmert til Sky News.

I det første angrepet søndag morgen ble moskeen nær Shifa-sykehuset i Gaza by ødelagt. To døde ble funnet i ruinene. Ekplosjonen førte også til at vinduene på sykehuset ble blåst ut.

Ifølge det israelske militæret var moskeen base for terroraktiviteter.

I et annet angrep ble et bygg tilhørende tv-stasjonen Al Aqsa ødelagt. Ifølge palestinske kilder ble det gjennomført til sammen 20 luftangrep søndag morgen.

Få sivile tap
Av de 230 drepte palestinerne var de fleste politi eller paramilitære som tilhørte Hamas.

Ifølge offisielle talspersoner for palestinerne var det bare 15 sivile som ble drept, melder nyhetsbyrået AP.

Utenfor hovedkvarteret til sikkerhetsstyrkene i Gaza by ble det funnet flere titalls uniformerte politimenn liggende på bakken. Sivile styrtet til for å få de skadde inn i biler og fraktet til sykehus, fordi det ikke var nok ambulanser til å ta seg av de døde og skadde.

Blant de drepte var tre høytstående Hamas-medlemmer: Tawfik Jabber, sjefen for Hamas' politistyrker i Gaza, hans nestkommanderende Ismail al-Ja'abri og sjefen for forsvar og sikkerhet, og Abu-Ahmad Ashur.

Hamas sverger hevn, og svarte med å avfyre en serie nye raketter mot mål i det sørlige Israel i går. En kvinne ble drept og seks andre skadd.

- Den israelske okkupasjonen må innse at den selv har kastet seg ut i flammene, sier Abu Ubeida, talsmann for Hamas' militære fløy, Iz al-Din al-Qassam-brigaden.

Den tredje intifidaen
Hamas' leder på Gaza, Ismail Haniyeh, hadde denne karakteristikken av gårsdagens voldsomme luftangrep:

- Palestina har aldri sett en styggere massakre, sa Hamas-lederen til BBC.

Fra Damaskus oppfordrer Hamas' toppleder, Khaled Meshal, palestinerne til å ta opp igjen kampen mot Israel.

- Tiden er inne for den tredje intifadaen, sa Meshal.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, som leder Fatah-bevegelsen som styrer Vestbredden, fordømte gårsdagens angrep. Til Dagbladet.no i går, sa statssekretær Raymond Johansen at det er viktig med en forsoning mellom Fatah og Hamas, om det skal være håp om å få til en våpenhvile.

I Israel har lederne vært under sterkt press for å få slutt på de daglige rakettangrepene fra Gaza. Gårsdagens angrep skjedde seks uker før valget, der både utenriksminister Tzipi Livni og Ehud Barak kjemper om å ta over etter statsminister Ehud Olmert.
 

PÅ VEI MOT GRENSA: Israelske stridsvogner på vei mot grensa til Gaza. Stridsvognene krysset ikke grensa, men patruljerte langs den. Foto: EPA/JIM HOLLANDER
PÅ VEI MOT GRENSA: Israelske stridsvogner på vei mot grensa til Gaza. Stridsvognene krysset ikke grensa, men patruljerte langs den. Foto: EPA/JIM HOLLANDER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling