- Palestina har aldri sett en styggere massakre

Israel flytter stridsvogner og bakkestyrker til Gaza-grensen.

<strong>GAZA I FLAMMER:</strong> Svart røyk stiger opp over Gaza by etter at israelske kampfly har slått til. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
GAZA I FLAMMER: Svart røyk stiger opp over Gaza by etter at israelske kampfly har slått til. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): De israelske luftangrepene mot Gaza fortsetter. I morgentimene i dag ble blant annet en moské og en tv-stasjon mål for de israelske kampflyene.

Dødstallene etter den israelske militæroffensiven er nå kommet opp i 230 og antallet skadde er 800.

Samtidig er flere hundre infanterisoldater og stridsvognstyrker på vei mot Gaza søndag morgen, i det som trolig er opptakten til en bakkeinvasjon av Gazastripen, skriver den israelske avisa Haaretz.

20 luftangrep søndag
Israelske regjeringsmedlemmer ga lørdag uttrykk for at det massive luftangrepet mot Gaza bare var innledningen til en større operasjon for å få stanset de palestinske rakettangrepene mot det sørlige Israel.

- Det er en tid for ro og det er en tid for kamp. Nå er tiden kommet for å kjempe, sa forsvarsminister Ehud Olmert til Sky News.

I det første angrepet søndag morgen ble moskeen nær Shifa-sykehuset i Gaza by ødelagt. To døde ble funnet i ruinene. Ekplosjonen førte også til at vinduene på sykehuset ble blåst ut.

Ifølge det israelske militæret var moskeen base for terroraktiviteter.

I et annet angrep ble et bygg tilhørende tv-stasjonen Al Aqsa ødelagt. Ifølge palestinske kilder ble det gjennomført til sammen 20 luftangrep søndag morgen.

Få sivile tap
Av de 230 drepte palestinerne var de fleste politi eller paramilitære som tilhørte Hamas.

Ifølge offisielle talspersoner for palestinerne var det bare 15 sivile som ble drept, melder nyhetsbyrået AP.

Gazastripen

• I september 2005 trakk Israel sine soldater og bosettere ut av området etter å ha okkupert det siden 1968.

• I juni 2006 gjennomførte Israel en større militæraksjon for å befri en israelsk soldat som var blitt tatt til fange av væpnede palestinere. Soldaten holdes fortsatt fanget.

* I 2007 tok Hamas-bevegelsen kontroll over området, etter at palestinernes president Mahmoud Abbas avsatte den folkevalgte palestinske regjeringen, som var dominert av Hamas.

* Israel har innført en økonomisk blokade av Gazastripen.

• I juni undertegnet Hamas og Israel en våpenhvile i Egypt, hvor Hamas sluttet å skyte raketter mot Israel mot at israelerne lempet på blokaden.

• Gazastripen har 1,5 millioner innbyggere, de fleste av dem etterkommere av flyktninger fra andre deler av Palestina, og er et av de tettest befolkede områdene i verden og har en av de høyeste befolkningsvekstene.

* De fleste beboerne har mindre enn 2 dollar om dagen å leve for, og opp mot 80 prosent er avhengig av matvarehjelp.

• 19. desember kunngjorde Hamas at våpenhvilen var over. Siden da har organisasjonen fyrt av over 300 raketter inn Sør-Israel. På julaften alene ble det avfyrt over 80 raketter og granater.

• Israel angrep lørdag en rekke angivelige Hamas? installasjoner på Gazastripen. Minst 229 palestinere og én israeler mistet livet. Minst 400 er skadd. Angrepet er det blodigste på 60 år. Flertallet av de omkomne er politimenn tilknyttet Hamas, men en rekke sivile har også mistet livet.

Utenfor hovedkvarteret til sikkerhetsstyrkene i Gaza by ble det funnet flere titalls uniformerte politimenn liggende på bakken. Sivile styrtet til for å få de skadde inn i biler og fraktet til sykehus, fordi det ikke var nok ambulanser til å ta seg av de døde og skadde.

Blant de drepte var tre høytstående Hamas-medlemmer: Tawfik Jabber, sjefen for Hamas' politistyrker i Gaza, hans nestkommanderende Ismail al-Ja'abri og sjefen for forsvar og sikkerhet, og Abu-Ahmad Ashur.

Hamas sverger hevn, og svarte med å avfyre en serie nye raketter mot mål i det sørlige Israel i går. En kvinne ble drept og seks andre skadd.

- Den israelske okkupasjonen må innse at den selv har kastet seg ut i flammene, sier Abu Ubeida, talsmann for Hamas' militære fløy, Iz al-Din al-Qassam-brigaden.

Den tredje intifidaen
Hamas' leder på Gaza, Ismail Haniyeh, hadde denne karakteristikken av gårsdagens voldsomme luftangrep:

- Palestina har aldri sett en styggere massakre, sa Hamas-lederen til BBC.

Fra Damaskus oppfordrer Hamas' toppleder, Khaled Meshal, palestinerne til å ta opp igjen kampen mot Israel.

- Tiden er inne for den tredje intifadaen, sa Meshal.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, som leder Fatah-bevegelsen som styrer Vestbredden, fordømte gårsdagens angrep. Til Dagbladet.no i går, sa statssekretær Raymond Johansen at det er viktig med en forsoning mellom Fatah og Hamas, om det skal være håp om å få til en våpenhvile.

I Israel har lederne vært under sterkt press for å få slutt på de daglige rakettangrepene fra Gaza. Gårsdagens angrep skjedde seks uker før valget, der både utenriksminister Tzipi Livni og Ehud Barak kjemper om å ta over etter statsminister Ehud Olmert.
 

<strong>PÅ VEI MOT GRENSA:</strong> Israelske stridsvogner på vei mot grensa til Gaza. Stridsvognene krysset ikke grensa, men patruljerte langs den. Foto: EPA/JIM HOLLANDER
PÅ VEI MOT GRENSA: Israelske stridsvogner på vei mot grensa til Gaza. Stridsvognene krysset ikke grensa, men patruljerte langs den. Foto: EPA/JIM HOLLANDER Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer