SJELDENT SYN: Libanons Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah i en sjelden offentlig opptreden. Han talte i dag offentlig for første gang siden september. Nasrallah skal ikke ha holdt en lengre offentlig tale siden 2006. Foto: Reuters / Sharif Karim
SJELDENT SYN: Libanons Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah i en sjelden offentlig opptreden. Han talte i dag offentlig for første gang siden september. Nasrallah skal ikke ha holdt en lengre offentlig tale siden 2006. Foto: Reuters / Sharif Karim Vis mer

- Palestina må returneres til sine rette eiere

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah holdt i dag en lengre tale for første gang på lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah viste seg i dag for offentligheten for første gang på nesten to år, skriver The Independent.

Nasrallah holdt en halvtimes lang tale, som skal være den første lengre talen han har holdt siden han talte etter Libanon-krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006. Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren, som ble stiftet i 1985 for å bekjempe Israel i Sør-Libanon.

Siden denne konflikten skal Nasrallah bare ha gjort sporadiske og kortvarige offentlige opptredener. I dag deltok han på en markering av Qudsdagen, en markering som blir holdt årlig for å vise støtte til det palestinske folk.

- Vil aldri forlate Palestina - Vi sier til USA, Israel, Storbritannia og deres allierte, vi sier til hver eneste fiende og venn: Vi i Hizbollah vil aldri forlate Palestina eller folket av Palestina, sier Nasrallah i sin tale i dag.

I den halvtimes lange talen kalte han Israel en eksistensiell trussel, ikke bare for palestinerne, men for hele regionen.

- Israel utgjør en fare for alle mennesker i regionen, inkludert Libanon, og fjerningen av staten er også av nasjonal interesse for Libanon, sier Nasrallah til hundrevis av tilhengere.

- Trussel mot hele regionen Han erklærte åpenbart sin støtte til Palestina, og legger til at Hizbollah aldri vil forlate Palestina og det palestinske folk. Videre påpeker han at Palestina må returneres til sine rette eiere, ifølge NOW media.

- Jeg snakker alltid som en muslim eller nasjonalist. Tillat meg å snakke som en shia nå. Vi vil aldri gi opp det okkuperte Palestina, sier Nasrallah.

Han adresserte hundrevis av tilhengere da han sa at å frigjøre Palestina må være førsteprioritet for muslimer verden over.

Hizbollah-lederen kritiserte også USA og landets allierte for å de siste årene ha villedet muslimer ved å lage falske prioriteringer for dem. Han nevner blant annet krigen i Afghanistan, som han mener er et forsøk på å avlede verdens oppmerksomhet fra Israel og dens brutalitet mot palestinerne.

- Noen vil kanskje synes at opphøringen av Israel bare er en palestinsk interesse, men Israel er en trussel mot Jordan, Egypt, Syria og Libanon. Dermed er opphøringen av Israel i nasjonal interesse for alle disse landene, skal Nasrallah ha sagt ifølge PressTV.

- Bevarer bånd med palestinske grupper Nasrallah understreket også at hans parti vil beholde båndene til alle palestinske grupper, på tross av rapporteringer om dårligere bånd mellom Hizbollah og Hamas, som er mot regimet i Syria, ifølge NOW Media.

- Vi vil alltid bevare sterke bånd med alle palestinske grupper, selv om vi er uenige om visse saker som involverer Palestina, Syria eller regionen, skal han ha sagt med en implisitt referanse til Hamas.

Hamas skal i juni ha oppfordret Hizbollah til å trekke seg ut fra Syria, og advarte om at den sjiamuslimske gruppens rolle i konflikten sprer sekterisme i Midt-Østen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer