Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestina nær sammenbrudd

Politiet rømmer fra politistasjonene av frykt for bomber, helsesystemet klarer ikke ta unna ofrene for israelske soldaters systematiske skyting og universitetene er stengt fordi lærere og studenter ikke kommer gjennom veisperringene. - Palestina er i ferd med å kollapse, sier Turid Smith Polfus ved Institutt for menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ifølge rapporter skyter israelske soldater mot øynene til folk en uke, hoften den neste og kneet den tredje, for å lamme enkeltdeler av helsevesenet. Systematikken i undergravingen av den palestinske stat er skremmende, mener Turid Smith Polfus ved

Institutt for menneskerettigheter.

En faktakommisjon med representanter fra blant andre Institutt for menneskerettigheter, Dommerforeningen og Advokatforeningen la i går fram en rapport om tilstanden i de palestinske områdene. Polfus konkluderte med at det palestinske samfunnet er i ferd med å kollapse.

- Den offentlige sektoren bryter sammen. Folk er hermetisert, de er sperret inne og bombes. Demokratiet taper og de antidemokratiske kreftene får støtten i en slik kampsituasjon, sier Polfus.

Redde politifolk

365 000 palestinere har mistet livsgrunnlaget som en følge av Israels sanksjoner siden det palestinske opprøret begynte i september. Israels veisperringer gjør at folk ikke får reist på jobb. Ledigheten i de palestinske områdene er på 70 prosent. Landbruksområder utslettes av israelske hevnaksjoner, bedrifter må legges ned fordi Israel hindrer palestinerne i å få inn materialer og produksjonsutstyr.

- Israelerne bomber systematisk politistasjoner og fengsler, så palestinske politifolk tør ikke være på politistasjonen og de har vært nødt til å slippe fri fanger som ikke er farlige, for å få tømt fengslene. Rettsaker blir umulig fordi dommere, advokater og vitner ikke kommer gjennom israelske veisperringer. Samtidig krever Israel at de palestinske myndighetene må ta kriminelle hardere, sier Turid Smith Polfus.

Rettsstridig

Den norske delegasjonen havnet selv i kuleregnet da soldater begynte å skyte med gummikuler på guttunger med småstein ved en veisperring. En ung gutt ble kjørt bort i ambulanse.

Rapporten fra delegasjonen konkluderer med at Israel begår alvorlige brudd på internasjonal lovgivning.

- Sanksjonene mot Palestina ligner kollektiv avstraffelse, noe som er klart folkerettsstridig, sier advokat Christopher Hansteen, som var med på besøket til Israel og Palestina.

- Det er vanskelig å få et palestinsk samfunn til å fungere i denne situasjonen, mener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling