Palestina og USA kritisk til israelske byggeplaner

Vil bygge nye boliger på Vestbredden.

En byggeplass i den israelske bosetningen Har Homa utenfor Jerusalem. Foto: Reuters / NTB scanpix
En byggeplass i den israelske bosetningen Har Homa utenfor Jerusalem. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer Israels planer om å bygge nærmere 300 nye boliger i en bosetning på Vestbredden. Også USA er svært kritisk til byggeplanene.

- Israel må forstå at fortsatt aktivitet i bosetningene er kontraproduktivt når det gjelder fredsprosessen, og at et uavhengig Palestina må være levedyktig, med ordentlige grenser som må trekkes opp, uttalte talsmann for USAs utenriksdepartement Patrick Ventrell torsdag.

Abbas mener beslutningen er et slag mot fredsprosessen som amerikanske myndigheter med utenriksminister John Kerry i spissen forsøker å gjenopplive, sier hans talsmann Nabil Abu Rudeineh.

Myndighetene i Israel har godkjent byggingen av de 296 nye boligene, ifølge en kilde i det israelske militæret. Planene skal ha fått grønt lys første gang i juni i fjor.

Bosetningen Beit El ligger i nærheten av byen Ramallah, hvor den palestinske selvstyremyndigheten holder til. Selv om de nye husene er godkjent, vil ikke selve byggingen begynne nå, opplyser kilden til nyhetsbyrået AFP.

Israelske regjeringskilder hevdet nylig at statsminister Benjamin Netanyahu har bremset byggingen i bosetningene, ved blant annet å ikke legge byggeprosjekter ut på anbud. Beslutningen skal være en gest til USA, som igjen forsøker å få i gang fredssamtaler mellom Israel og Palestina.

Kerry uttalte torsdag at både israelerne og palestinerne er seriøse i forsøket på å stable nye fredsforhandlinger på beina. Den amerikanske utenriksministeren drar på ny til Midtøsten i slutten av mai for møter med både Abbas og Netanyahu. Besøket vil bli Kerrys fjerde til området på tre måneder.

(NTB)