Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestiner ny leder i al-Qaida

En ung palestiner skal ha overtatt som operativ leder for terrormistenkte Osama bin Ladens al-Qaida-organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abu Zubaydah (30) forsøker å aktivere al-Qaidas «sovende» terrorceller for å rette nye terrorangrep mot USA og USAs allierte, hevder amerikanske talsmenn.

- Han er like farlig som de andre vi leter etter, inklusive bin Laden, men vi vet skremmende lite, sier en høyt plassert politikilde.

Zubaydah kommer angivelig fra en velstående palestinsk familie og ble født i Riyadh i Saudi-Arabia. Han har vært bin Ladens medarbeider siden slutten av 90-tallet, og blant de få al-Qaida-lederne som bedrev omfattende reisevirksomhet for å bli kjent med nettverkets celler rundt omkring i verden, ifølge New York Times.

Han er flink til å unngå kameraer og skjule opplysninger om seg selv, derfor har ingen klart å pågripe ham. Aktivitetene hans er så vanskelige å følge at det amerikanske Justisdepartementet ikke engang førte palestinerens navn opp på listen over mistenkte al-Qaida-ledere som USA ønsker arrestert, fortsetter avisen.

Zubaydah mistenkes for å ha vært direkte innblandet i planleggingen av terrorangrepene 11. september i USA, og også i planleggingen av en serie terrorangrep som skulle rettes mot mål i Europa etter 11. september.

Amerikanske tjenestemenn hevder palestineren er særlig farlig fordi han er en av få ledere i al-Qaida som man antar kjenner identiteten til tusener av rekrutter som ble opplært i Afghanistan. På 90-tallet var han ansvarlig for å sile ut nye rekrutter.

Kildene sier de er overbeviste om at han nå har overtatt rollen som militær operasjonsleder etter Mohammad Atef, som ble drept under de amerikanske bombeoperasjonene i Afghanistan i november.

(NTB)

Hele Norges coronakart