Palestinere ber Arafat bli hjemme

JERUSALEM (Dagbladet): Knapt noen gang har president Yassir Arafat reist til forhandlinger med så lite støtte i ryggen og så sterkt press hengende over seg. Kommer han tomhendt hjem fra toppmøtet, kan opptøyene hittil vise seg bare å ha vært en forsmak på det som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne analysen deles av mange politiske iakttakere før Arafat skal møte statsminister Ehud Barak i Egypt, under oppsyn av presidentene Bill Clinton fra USA og Hosni Mubarak fra Egypt, kong AbdullahII fra Jordan og generalsekretær Kofi Annan fra FN. President Vladimir Putin slenger seg kanskje også med, som etteranmeldt.

«Ned med olivengreina! Lenge leve geværet!» ropte væpnede palestinere mens de skjøt i været under enda en begravelse i Hebron i går, dagen før toppmøtet i Sharm el-Sheikh.

8000 palestinere, blant dem flere ledende intellektuelle og politikere, undertegnet i løpet av søndagen et opprop i protest mot Arafats toppmøtedeltakelse og med krav om at det palestinske opprøret, intifadaen, må fortsette.

Brannslokking

Toppmøtet er rein brannslokking. På dagsordenen står bare palestinernes krav om en granskingskommisjon etter de siste ukenes blodbad og oppheving av blokaden rundt de palestinske områdene og israelernes krav om stans i opptøyene.

Idet Barak og Arafat møtes denne gang har de begge mindre politisk armslag enn noen gang, men deres politiske styrke er svært ulik. Barak har hele Israel i ryggen for å få stanset palestinernes opprør.

Men det er samtidig sant som tidligere finansminister Dan Meridor, en intellektuell konservativ, sier:

Barak har gått så langt i innrømmelser til Arafat i Camp David at han har tapt flertallet i Knesset og kanskje i folket.

- Bli hjemme

Blant palestinerne er det mange, først og fremst de radikale i gata, som krever at Arafat ikke drar til toppmøtet i det hele tatt. De ønsker at opprøret skal fortsette, koste hva det koste vil. Og store lag av folket frykter at Arafat skal bøye seg for press fra USA og Israel.

I Gaza marsjerte i går tusenvis av demonstranter fra Arafats eget parti, Fatah, med krav om at Arafat ikke drar til toppmøtet. Det samme skjedde i Betlehem, og ble uttrykt med særlig sterke ord i Hebron.

Men Vestbredden og Gaza var i går roligere enn på lenge. Det tolkes mer som spent venting enn håp foran toppmøtet.

TOPPMØTE-PROTEST: Palestinske ungdommer i Betlehem protesterte i går mot dagens krisetoppmøte mellom Arafat, Clinton og Barak. Kommer Arafat tomhendt hjem, kan de siste ukenes opptøyer vise seg bare å ha vært en forsmak på det som kommer.Foto: SCANPIX/AP