Palestinere bruker «Gangnam Style»-vri for å rette fokus mot problemene i Gaza

«Gangnam Gaza Style» skiller seg definitivt ut fra andre parodier på superhiten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden i fjor sommer har superhiten til den sørkoreanske artisten Psy (35), «Gangnam Style», blitt nynnet og danset til verden over.

Musikkvideoen til låta er tidenes mest populære på Youtube, og FN-president Ban-Ki Moon og NASA-astronauter er blant dem som har vist at de kan Psys karateristiske dansetrinn.

Nå har sju palestinere lagt ut sin «Gangnam Style»-video på Youtube.

Men i motsetning til de mange andre humoristiske «Gangnam Style»-videoene som har tatt nettet med storm, bærer denne et langt mer alvorlig preg over seg.

Vil ha fokus på Gaza Videoen, som har fått navnet «Gangnam Gaza Style», er nemlig laget for å vise omverdenen hvilket alvor palestinere i Gaza lever under, samtidig som den skal være underholdende.

Fem voksne menn og to barn danser både kjente «Gangnam Style»-trinn og tradisjonell arabisk dans i videoen, samtidig som de viser fram realiteten som råder i hverdagen til de mange palestinerne som lever under det israelske militærets okkupasjon på Gaza-stripa.

- Vi ville lage noe som kunne sette fokus på situasjonen for de rundt 5 000 palestinske politiske fangene som sitter i israelske fengsler, deriblant sultstreikende barn og kvinner, sier Mohannad Barakat (30), som er en av de sju som figurerer i videoen, til Al Jazeera.

Iført svarte klær, solbriller  og med palestinaskjerf knyttet rundt hodet viser det blant annet en bombet fotballbane og hvordan eseler ofte må brukes som framkomstmiddel i mangel av drivstoff.

- Vi ville fortelle omverdenen om de umulige omstendighetene vi lever under: At flyplassen vår er ødelagt, at fiskere ikke får dra ut på havet, at halve befolkningen vår er arbeidsledige og at vi må bruke tunneler i stedet for grenseoverganger.

- Huset vårt ble ødelagt En av de to guttene som er med i videoen, Wassim abu Shabaan (10), har opplevd å få hjemmet sitt ødelagt i israelske bombeangrep de siste fire årene.

- Hele huset vårt ble ødelagt. Alt ble ødelagt - dataen min, rommet mitt, klærne mine, sier han til Al Jazeera.

Barakat forteller at palestinske barn kan forskjellen på et F-15- og F-16-fly bare ved å høre lyden.

Ifølge en rapport fra The Gaza Community Mental Health Programme fra 2009, lider over 91 prosent av barn i Gaza av posttraumatiske stress-lidelser.

Israel innførte restriksjoner på handel i Gaza allerede i 2001, etter at det brøt ut palestinsk opprør. Restriksjonene ble strammet ytterligere i 2007, etter at Hamas overtok makten på vestbredden.

Under Hamas' regime har Gaza lidd under hyppige angrep fra Israel.