Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinere krangler om hvem som vant valget

Kommunevalg på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel lovet på sin side å bidra til et fritt og rettferdig palestinsk presidentvalg i januar.

Både det dominerende partiet Fatah og den radikale islamistgruppen Hamas gjorde krav på seieren i søndagens valg. Fatahs leder på Vestbredden, Hussein al-Sheik, sa at partiet hadde tatt 185 av 306 plasser og vunnet kontroll over 12 av 26 kommunestyrer.

Men hans rival i Hamas Hassan Yussef sa at det var islamistene som hadde størst grunn til å juble. - Hamas vant også flertall i 12 av 26 kommunestyrer, og ved hjelp av koalisjonspartnere fikk vi kontroll over tre til, hevdet han.

Ingen oversikt

Det palestinske kommunaldepartementet hadde sent søndag kveld ingen oversikt over fordelingen av plasser. Det skyldtes at alle kandidater gikk til valg som uavhengige, snarere enn som representanter for ulike partier, ble det sagt.

Det var første gang siden 1976 at palestinerne fritt kunne velge sine lokalpolitiske representanter. Spenningen rundt valgresultatet var stor, ettersom det ble betraktet som en pekepinn på situasjonen foran presidentvalget 9. januar.

Da skal palestinerne utpeke Yasser Arafats etterfølger som deres øverste politiske leder. Arafat døde 11. november, og Hamas har allerede kunngjort at organisasjonen vil boikotte valget på ny president.

Sharons løfter

Statsminister Ariel Sharon lovet søndag at Israel vil arbeide for at presidentvalget i de palestinske områdene finner sted i frie og rettferdige former. - Hele verden bør være klar over at Israel har gjort slike valg mulige, sa Sharon.

Samtidig kom det nye meldinger om uro i de okkuperte palestinske områdene. En palestiner som var mistenkt for å samarbeide med israelerne, ble funnet skutt i hjel i en dal nær byen Ramallah på Vestbredden.

Israel løslot mandag 159 palestinske fanger, som for det meste var arrestert for antiisraelsk virksomhet. De fikk gå som et signal om velvilje overfor Egypt, etter at egypterne gikk med på å frigi en israeler som var anklaget for spionasje.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media