Palestinere minner verden om sin forhatte mur

Vil også bli kvitt det de kaller apartheid-muren.

SYMBOLIKK:  Palestinsk ungdom hugger et hull i den omstridte muren som Israel har bygget mellom Israel og de okkuperte palestinske områdene. Hullet er laget ved den palestinske landsbyen Bir Nabala, som ligger mellom Jerusalem og Ramallah. Foto: Abbas Momani/Afp/Scanpix
SYMBOLIKK: Palestinsk ungdom hugger et hull i den omstridte muren som Israel har bygget mellom Israel og de okkuperte palestinske områdene. Hullet er laget ved den palestinske landsbyen Bir Nabala, som ligger mellom Jerusalem og Ramallah. Foto: Abbas Momani/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinsk ungdom hugget i går et hull i den enorme muren som skiller Israel og de okkuperte palestinske områdene for å markere 25-årsjubileet for Berlin-murens fall.

Det var i landsbyen Bir Nabala, mellom Jerusalem og Ramallah at ungdommene slo hull i muren med hammere, melder AlJazeera.

- Det betyr ikke noe hvor høye murene vil være, de vil falle. Akkurat som Berlin-muren, vil også denne muren falle, sier de palestinske aktivistene ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma'an.

Vil ha «Jerusalem-intifada» De palestinske aktivistene ønsker å få fjernet muren, men er også opptatt av å få internasjonal oppmerksomhet rundt de framtidige byggeplanene av muren. Palestinere flest er livredde for å miste tilgangen til Jerusalem og de hellige al-Aqsa-moskeen, en av islams helligste steder.

De ber ifølge AlJazeera om at palestinerne må bli klare for en ny intifada, Jerusalem-intifadaen, som de sier at skal bli den «siste og avgjørende intifadaen som skal frigjøre Palestina».

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967-krigen, og mener at Jerusalem er deres hovedstad. Palestinerne, på sin side, krever at Øst-Jerusalem skal være deres hovedstad.

De siste ukene har det vært en rekke sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem

Bryter internasjonal lov Berlin-muren skilte befolkingen i Vest- og Øst-Tyskland i 28 år. For palestinerne, er det israelerne kaller for et sikkerhetsgjerde noe helt annet: En apartheid-mur. Israel startet byggingen av muren i 2002 og har siden den gang høstet massiv kritikk fra verdenssamfunnet. Mye av muren er blant annet bygget på palestinsk land.

NYE SAMMENSTØT:  I den israelsk-arabiske byen Kfar Kana var det i helga en rekke sammenstøt mellom palestinsk ungdom og israelske sikkerhetsstyrker, etter at en 22 år gammel araber ble drept. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix
NYE SAMMENSTØT: I den israelsk-arabiske byen Kfar Kana var det i helga en rekke sammenstøt mellom palestinsk ungdom og israelske sikkerhetsstyrker, etter at en 22 år gammel araber ble drept. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix Vis mer

Når muren til slutt blir ferdig, vil 85 prosent av muren være bygget på det som skal være palestinernes land, på Vestbredden.

Den israelske menneskerettighetsgruppa B'Tselem er svært kritiske til muren og mener den skaper «unødvendig lidelser» for det palestinske folket.

- Den bryter sosiale bånd, isolerer landsbyer og innbyggere fra deres land og inntektskilder, konkluderer B'Tselem.

I 2004 konkluderte Den internasjonale straffedomstolen i Haag at «byggingen av muren strider mot internasjonal lov».

DÅRLIG STEMNING:  En maskert palestiner gir fingeren til israelsk sikkerhetsstyrker i byen Kfar Kana, nord i Israel, i dag. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix
DÅRLIG STEMNING: En maskert palestiner gir fingeren til israelsk sikkerhetsstyrker i byen Kfar Kana, nord i Israel, i dag. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix Vis mer