Palestinere ønsker nye ledere

Og vil forhandle med Israel, viser ny måling.

VIL HA PALESTINSK ENHET:  Palestinske kvinner holder det palestinske flagget høyt i lufta på den nordlige Gaza-stripen, like ved den israelske grenseposten Erez, som skiller Gaza og Israel. Kvinnene markerte i går den palestinske landdagen. Foto: Mohammed Abed/Afp/Scanpix
VIL HA PALESTINSK ENHET: Palestinske kvinner holder det palestinske flagget høyt i lufta på den nordlige Gaza-stripen, like ved den israelske grenseposten Erez, som skiller Gaza og Israel. Kvinnene markerte i går den palestinske landdagen. Foto: Mohammed Abed/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den massive israelske militæroperasjonen i Gaza fra 27. desember til 18. januar i år satt sterke spor i den palestinske befolkningen i Gaza og på Vestbredden. I februar og begynnelsen av mars gjennomførte Fafo en omfattende meningsmåling blant palestinerne, som tydelig har mistet tilliten til sitt palestinske lederskap.

Meningsmålingen presenteres på et frokostmøte i morgen tidlig, men Dagbladet kommer med noen av resultatene her.

Bort med etablissementet
Så godt som alle palestinere ønsker nye ledere i Fatah. President Mahmoud Abbas og hans gamle Fatah-venner gjennom årtider har ikke lenger tillit hos palestinerne, viser målingene.

Selv om Hamas tradisjonelt har blitt sett på som mindre korrupte, har et flertall av palestinerne lav tillit til sine politikere og de politiske institusjonene, viser meningsmålingene.

- Målingene viser at det er en ekstrem misnøye med lederne, partiene og NGO-ene. Hamas kommer bedre ut, men får heller ikke massiv støtte, sier Åge A. Tiltnes, forsker og Midtøsten-koordinator i Fafo til Dagbladet.

Samlingsregjering
Palestinerne synes å ha fått nok av maktkampen mellom Fatah og Hamas. Nå ønsker hele 93 prosent av palestinerne seg en samlingsregjering der Fatah og Hamas jobber og snakker sammen. Seks av ti palestinere frykter at en fortsatt rivalisering vil føre til bevæPnet kamp i Gaza - og muligens også Vestbredden.

- Mange er redde for væpnede konflikter. Derfor ønsker folk at partiene finner sammen igjen. Det er en genuin engstelse for ytterligere splitting av befolkningen. Det synes som at palestinerne ønsker seg tilbake til den gode gamle PLO-tiden, sier Tiltnes.

Legitimt med raketter
Et lite flertall (53 prosent) av palestinerne mener at palestinske grupperinger må slutte å sende raketter inn i Israel. Fatah-tilhengere ønsker en slutt på rakettene (73 prosent), mens bare 33 prosent av Hamas-folk vil slutte med det de ser som en motstandskamp.

- Mange støtter fortsatt utskyting av raketter - samtidig som de ønsker forhandling. Rakettskytingen blir sett på som en legitim forsvarskrig. Mange tenker at hvis det skytes raketter, har palestinerne en bedre forhandlingsposisjon med Israel, sier Åge A. Tiltnes, forsker og Midtøsten-koordinator i Fafo til Dagbladet.

Et lite flertall av palestinerne (51 prosent) mener at Hamas ikke har noen skyld for Israels massive angrep på Gaza. 17 prosent sier Hamas har «litt» skyld.

• Resultatene vil bli presentert på en Fafo-frokost i morgen tidlig.

Dagbladet kommer med mer info herfra.

NESTEN INGEN GJENOPPBYGGING: Palestinske gutter leker i en av de mange tusen husruinene i Gaza. På grunn av den israelske blokaden, er gjenoppbyggingen av Gaza knapt påbegynt. Mange tusen palestinere i Gaza lever i telt, etter at husene deres ble ødelagt i det 22 dager lange massive israelske angrepet av Gaza. Foto: Mahmud Hams/Afp/Scanpix
NESTEN INGEN GJENOPPBYGGING: Palestinske gutter leker i en av de mange tusen husruinene i Gaza. På grunn av den israelske blokaden, er gjenoppbyggingen av Gaza knapt påbegynt. Mange tusen palestinere i Gaza lever i telt, etter at husene deres ble ødelagt i det 22 dager lange massive israelske angrepet av Gaza. Foto: Mahmud Hams/Afp/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer