- Palestinere sprengte også Jenin

Store deler av ødeleggelsene i flyktningeleiren Jenin skyldtes palestinske sprengladninger, innrømmer ytterliggående palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motstandsceller fra den ytterliggående palestinske organisasjonen Jihad og enheter tilknyttet PLO plasserte mellom 1.000 og 2.000 sprengladninger i flyktningeleiren, sier et ledende Jihad-medlem som overga seg til israelerne. CNN har intervjuet mannen i israelsk fengsel.

En mann i 20-årene som angivelig klarte å flykte fra Jenin, sier til nettutgaven av den egyptiske avisa Al Ahram at planen var å lokke de israelske styrkene i en felle og sprenge dem i lufta, skriver NTB i dag.

- Vi minela mer enn 50 hus rundt i leiren. Vi valgte gamle og tomme bygninger, og hus som tilhørte menn etterlyst i Israel. Vi visste soldatene ville lete der, sier «Omar».

Tabaat Mardawi, som er fengslet i Israel, beskriver kampene i Jenin som svært harde. Palestinske ledere hevder at mange hundre palestinere ble drept og kaller Israels aksjon en massakre.

Israelerne hevder at de fleste døde ble drept i kamp og har også fremholdt at palestinerne la ut minefeller.

Ifølge Mardawi deltok rundt 100 palestinere i kampene i Jenin, 60-70 lokale og 20-30 fra de palestinske sikkerhetsstyrkene. Israelerne har anslått antallet væpnede palestinere i leiren til 200 og hevder at rundt 100 overga seg.

CNN spør Jihad-aktivisten om det foregikk en massakre.

- Etter min standard, var det som skjedde en massakre, svarer han.

- Men hvis du spør om jeg så titalls bli drept? Ærlig talt, nei. Tre av mine medsoldater ble drept. Da vi begynte å flytte oss, så jeg ødelagte hus og kjente stanken av lik.

Mardawi sier at han ventet et israelsk angrep med fly og stridsvogner. Han jublet da han så fotsoldater.

- Det var som jakt, som å få en premie. Da jeg så soldatene, kunne jeg ikke tro det. Jeg har ventet på et slikt øyeblikk i åresvis.

Israel hevder at de brukte fotsoldater i Jenin for å begrense de sivile tapene, selv om risikoen for egne tap økte.

CNNs intervju med Mardawi.

helge.ogrim@dagbladet.no

Israelske styrker river hus i Jenin som er stemplet ubeboelige.