- INGEN NÅDE: Det blir ingen direkte forhandlinger med Israel hvis bosetningsutbyggingen fortsetter, understreker det palestinske lederskapet, ved Nabil Abu Rudeina. Foto: AP/Scanpix
- INGEN NÅDE: Det blir ingen direkte forhandlinger med Israel hvis bosetningsutbyggingen fortsetter, understreker det palestinske lederskapet, ved Nabil Abu Rudeina. Foto: AP/ScanpixVis mer

- Palestinerne forhandler ikke uten byggestans

Ingen direkte forhandlinger med Israel hvis bosetningsutbyggingen fortsetter, understreker det palestinske lederskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det blir ingen direkte forhandlinger med Israel hvis bosetningsutbyggingen fortsetter, understreker det palestinske lederskapet.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har tidligere truet med å trekke seg fra forhandlingene hvis utbyggingen av bosetningene fortsetter, og nå skjerpes tonen fra den palestinske ledelsen.

- Det blir ingen forhandlinger i skyggen av at bosetningsutbyggingen fortsetter, sa Abbas talsperson Nabil Abu Rudeina etter et møte i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) lørdag.

Abbas har tidligere sagt at han ikke vil ta noen endelig avgjørelse om å avbryte forhandlingene før han har tatt saken opp med Den arabiske liga, som møtes i Libya fredag.

- Israel ansvarlig - Det palestinske lederskapet holder Israel ansvarlig for å hindre forhandlingene, sa Yasser Abed Rabbo i PLO-ledelsen etter lørdagens møte.

- Ledelsen bekrefter at fortsettelse av samtalene krever konkrete skritt, det første av dem en stans i bosetningene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde i fjor en ti måneders pause i nye byggeprosjekter i bosetningene på Vestbredden. Byggestansen ble avsluttet for en uke siden, og den nye aktiviteten skapte umiddelbart krise i de direkte forhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Både vestlige og arabiske diplomater har forsøkt å finne omveier rundt bosetningsspørsmålet, men uten hell.

Dialog USAs spesialutsending George Mitchell og EUs utenrikssjef Catherine Ashton har de siste dagene pendlet mellom Ramallah og Jerusalem for å holde liv i dialogen mellom Abbas og Netanyahu.   

DEMONSTRERER: Aktivister ved landsbyen Beit Omar på Vestbredden. foto: EPA/Scanpix
DEMONSTRERER: Aktivister ved landsbyen Beit Omar på Vestbredden. foto: EPA/Scanpix Vis mer

Netanyahu ba Abbas lørdag om å fortsette forhandlingene og mener israelerne har gjort flere innrømmelser.

- For bare en måned siden gikk palestinerne inn i direkte fredsforhandlinger uten betingelser etter at min regjering traff en rekke unilaterale tiltak for å få samtalene i gang, het det i en uttalelse lørdag.

- Jeg håper de nå ikke vender freden ryggen, men fortsetter samtalene for å nå en rammeverkavtale om et år.

(NTB)

AMPERT: En fotograf blir pågrepet ved bosettingsområdene. Foto: AFP/Scanpix
AMPERT: En fotograf blir pågrepet ved bosettingsområdene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer