Foto: REUTERS/Mandel Ngan/Pool (JORDAN - Tags: POLITICS).
Foto: REUTERS/Mandel Ngan/Pool (JORDAN - Tags: POLITICS).Vis mer

Palestinerne gir Kerry frist på 24 timer

Til å løse en konflikt med Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne ga mandag USAs utenriksminister John Kerry 24 timer til å løse en konflikt med Israel som nekter å løslate palestinske fanger de har forpliktet seg til å sette fri.

- Om vi ikke får et svar fra Kerry i kveld, vil vi i morgen begynne å søke medlemskap i alle FN-organisasjonene, sa den palestinske parlamentarikeren Mustafa Barghouti etter et møte i den palestinske ledelsen.

Kerry kom mandag kveld til Israel for å forsøke å berge fredsprosessen som er på randen av kollaps etter at Israel nektet å løslate en gruppe på 26 palestinske fanger i henhold til avtalen i fjor som la grunnen for de siste forhandlingene.

Rasende palestinske ledere har gjort det klart at om ikke Israel endrer sin holdning, kan det bety en slutt for forhandlingene Kerry har satt så mye inn på.

Rammeverk Forhandlingene, som hittil ikke har resultert i noe, skal etter planen avsluttes 29. april med en avtale om et rammeverk for videre forhandlinger fram mot en endelig fredsavtale.

Men uten utsikt til noe resultat innen fristen forsøker USA å få de to partene til å gå med på en forlengelse.

I tillegg til at Israel oppfyller avtalen om å løslate fangene, krever palestinerne også at Israel stanser byggingen av nye boliger på den okkuperte Vestbredden som har fortsatt ufortrødent gjennom hele forhandlingsprosessen, trass i Kerrys løfter.

Krisemøter Straks han kom til Israel, gikk Kerry i et to timer langt møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fordi det var sent, var det ikke aktuelt å møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah mandag kveld.

I stedet skulle Kerry snakke med den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat og den palestinske etterretningssjefen Majeb Faraj i Jerusalem.

Fokuset til Kerry synes å ha skiftet fra å oppnå en avtale innen fristen 29. april til rett og slett å holde samtalen mellom partene i gang utover fristen.

Spion på bordet En tjenestemann i utenriksdepartementet i Washington sier at en løslatelse av Jonathan Pollard, som soner en livstidsdom i USA for spionasje til fordel for Israel, er «på bordet» som et element for å friste Israel tilbake til forhandlingene.

Ifølge kildene skulle Pollard kunne løslates mot at Israel til gjengjeld løslater den fjerde gruppa med fanger som nå er holdt tilbake, pluss ytterligere en gruppe, og mot at begge parter forplikter seg til å forlenge forhandlingene ut over 29. april.

Pollard, som var analytiker i den amerikanske marinen, ble pågrepet i Washington i 1985. En løslatelse av ham er en kampsak for høyresiden i Israel, men også noe som de fleste israelere støtter.

- Utpressing Mandag sa en palestinsk tjenestemann at palestinerne har avvist et tilbud fra Israel om å løslate 420 fanger, de fleste småkriminelle, i stedet for den fjerde gruppa.

Palestinerne kalte tilbudet utpressing siden løslatelsen av fangene er en del av avtalen fra juli i fjor om å starte forhandlingene.

Den israelske avisa Haaretz bekrefter at løslatelsen av Pollard kan være et element i en avtale om å forlenge forhandlingene, men at ingenting er bestemt ennå.

En amerikansk tjenestemann har sagt til Haaretz at Israel vil måtte komme med svært betydelige innrømmelser for å få den 59-årige Pollard satt fri.

En løslatelse av Pollard ville også dempe den interne israelske motstanden mot å løslate flere palestinske fanger som er dømt for angrep på Israel.

Da Kerry kom til Jerusalem mandag kveld, ble han møtt av sinte demonstranter som ba ham reise hjem.

(NTB)