Palestinerne krever toppmøte

Palestinerne ber om et internasjonalt toppmøte for å drøfte hvordan anbefalingene til Mitchell-kommisjonen kan settes ut i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ber om et møte av alle som deltok i toppmøtet i Sharm el-Sheikh for å drøfte iverksettelsen, sa palestinernes informasjonsminister Yasser Abbed Rabbo etter at rapporten til Mitchell-kommisjonen ble lagt fram i New York mandag.

Abbed Rabbo refererte til toppmøtet i den egyptiske rødehavsbyen i oktober i fjor, der det ble besluttet å opprette Mitchell-kommisjonen for å undersøke årsakene til det palestinske opprøret.

Palestinerne har godkjent rapporten, selv om den ikke gikk inn for det palestinske kravet om internasjonale observatører for å beskytte palestinske sivile mot israelske overgrep.

Israel har også sagt at de godtar kommisjonens konklusjoner, men de reserverte seg mot anbefalingen om å stanse fortsatt bygging av ulovlige jødiske bosettinger på Vestbredden og i Gaza.

Begge parter hilste velkommen USAs utenriksminister Colin Powells kunngjøring om at han sender en spesialutsending til regionen for å hjelpe til med å tegne opp en timeplan for iverksettelsen av rapportens anbefalinger.

Men en talsmann for statsminister Ariel Sharon avviste det palestinske forslaget om et toppmøte, og sa at palestinerne bare spiller spill for å unngå sakens kjerne.

Talsmannen, Raanan Gissin sa at det er unødvendig med et toppmøte siden det første som må gjøres er å stanse volden før det kan sammenkalles til et toppmøte.

(NTB)

HISSIG: Temperaturen er heftig i de palestinske selvstyrte områdene. Denne guttonger bærer både våpen og Koranen under en demonstrasjon mot israel.Foto: SCANPIX