Palestinerne må kvitte seg med Arafat.

USAs president George W. Bush vil godta en midlertidig palestinsk stat. Men bare om Yassir Arafat erstattes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bushs kunngjøring har vært varslet i flere dager og Det hvite hus har åpenbart finslipt på detaljene.

USA foreslår en overgangsløsning som i aller beste fall kan gi en fullverdig palestinsk stat om tre år. Men forutsetningen er at Yasser Arafat erstattes som leder og at palestinerne innfører et demokratisk styre som tilfredsstiller amerikanernes krav.

Valg må holdes innen utgangen av året og resultere i en nasjonalforsamling med vanlig myndighet.

I dag har Arafat, som ble valgt til president uten reell motkandidat, i praksis vetorett over alle beslutninger.

Midlertidige

- Når det palestinske folk har nye ledere, nye institusjoner og nye sikkerhetsordninger med sine naboer, vil USA støtte opprettelsen av en palestinsk stat. Men grensene og visse sider ved denne statens selvråderett vil bli midlertidige inntil det finnes en endelig avtale i Midtøsten, sa Bush i talen.

Presidenten forlangte også at Israel trekker seg tilbake til posisjonene landet holdt på Vestbredden for to år siden og stanser byggingen av jødiske bosettinger. I siste instans må israelerne tilbake til grensene fra før krigen i 1967.

Bushs initiativ vil bli drøftet med lederne for de fremste industrilandene i G 8-gruppen senere i uka.

Palestinske innvendinger

Allerede i forkant av den amerikanske presidentens tale, var det reist flere innvendinger mot planen. Det palestinske regjeringsmedlemmet Nabil Shaat uttalte i helgen at noe slikt som en "midlertidig stat" ikke finnes, selv om han var positiv til at amerikanerne kommer på banen med nye innspill. Demokraten Joseph Lieberman, en av tungvekterne i Kongressen og Al Gores visepresidentkandidat for to år siden, hadde liknende innvendinger:

- Jeg vet ikke hva en provisorisk stat betyr, sa han. Enten har du en stat, eller ingen.

Også fra ytre høyre fløy i USA, kommer advarsler. Trent Lott, republikanernes leder i Senatet, advarer mot å belønne palestinsk terrorisme.

Liknende kritikk kan ventes fra det israelske høyrepartiet Likud, som dominerer samlingsregjeringen. Mens utenriksminister Shimon Peres fra arbeiderpartiet sier at han slutter seg til tanken om en midlertidig palestinsk statsdannelse. Les også: Bushs tale

MÅ BORT: USAs vilkår for å støtte opprettelsen av en palestinsk stat er at Yassir Arafat erstattes av en ny ledelse.