Palestinerne misfornøyde med USA

JERUSALEM (NTB-Reuters-AFP): Et flertall av palestinerne er misfornøyde med USAs fredsinitiativ i Midtøsten og stadig flere støtter voldsaksjoner mot Israel, viser en ny meningsmåling. Yasser Arafat sier at palestinerne ikke kommer til å gi bort «et sandkorn» av Øst-Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen, utført av det palestinske senter for forskning og studier (CPRS), viser at 51 prosent av palestinerne ikke støtter det siste amerikanske initiativet for en israelsk tilbaketrekking fra Vestbredden.

Målingen viser også at halvparten av de 1335 spurte støtter voldsaksjoner mot Israel. Dette er en kraftig økning fra september 1997, da 36 prosent svarte at de støttet slike aksjoner.

Mistro
Hele 90 prosent sier de ikke har noen grunn til å stole på Israel, og så mange som 76 prosent nærer også en dyp mistillit til det israelske folket.

I dag kom palestinernes president Yasser Arafat med nok en advarsel til Israel mot å ekspandere i Jerusalem. Han sa at palestinerne er i ferd med å miste tålmodigheten og la til at de vil forsvare det arabiske Øst-Jerusalem «med de midler som må til.»

- Kampen om Jerusalem er en kamp på liv og død for palestinerne, sa Arafat under en spesialsesjon i det den palestinske lovgivende forsamlingen.

For fred
68 prosent av palestinerne er, ifølge meningsmålingen, fortsatt tilhengere av fredsprosessen. Men bare 31 prosent tror det er mulig å nå fram til en avtale med Israel om så viktige spørsmål som Jerusalems status, jødiske bosettinger og framtiden for palestinske flyktninger.

48 prosent av palestinerne tror at det blir opprettet en palestinsk stat som en følge av fredsforhandlingene med Israel. For sju måneder siden var optimismen langt større. Da sa 62 prosent at de trodd på en egen palestinsk stat.

(NTB)