Palestinerne og Israel aksepterer amerikansk arbeidsplan

CIAs sjef George Tenet fikk til slutt palestinerne og Israels tilslutning til en amerikansk arbeidsplan for å styrke våpenhvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har akseptert det amerikanske forslaget. Iverksettelsen starter onsdag, sier palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo. Palestinerne godkjente planen sent tirsdag kveld etter et møte mellom president Yasser Arafat og Tenet.

Statsminister Ariel Sharon sa tidligere på dagen at Israel sluttet seg til den amerikanske arbeidsplanen med visse reservasjoner. Palestinerne skal også fremdeles ha i hvert fall en innvending til planen.

Ifølge Abed Rabbo skal Arafat ha overlevert et brev til Tenet med en detaljert beskrivelse av palestinske motforestillinger mot å opprette en buffersone mellom palestinske og israelske styrker.

Glad

- USA er glad for at begge sider har akseptert en arbeidsplan. Hensikten er å gjenoppta sikkerhetssamarbeidet, stoppe volden, og gjenskape situasjonen på bakken slik den var før den palestinske intifadaen startet i september i fjor, sier en representant for utenriksdepartementet i Washington.

Ifølge Abed Rabbo reiser Tenet tilbake til Washington, og overlater iverksettelsen av arbeidsplanen til medarbeiderne sine på stedet.

Detaljene i arbeidsplanen er ikke offentliggjort ennå. Begge sider sier imidlertid at de ser planen som en strategi for å iverksette anbefalingene i rapporten fra en kommisjon som ble ledet av den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell.

Thorbjørn Jagland var et av medlemmene i kommisjonen, som oppfordret til våpenhvile og en periode med ro hvor tillitsskapende tiltak kunne iverksettes.

Blant disse tiltakene er en stopp i utbyggingen av nye israelske bosettinger på okkupert jord i Gaza og på Vestbredden. Etter en slik periode mener kommisjonen politiske samtaler kan gjenopptas med sikte på å nå fram til en endelig fredsavtale.

Protesterer

Palestinerne har ennå ikke underskrevet arbeidsplanen, og sier de ikke vil gjøre det før man er enige om å iverksette hele Mitchell-rapporten.

Abed Rabbo forventer at USA nå legger press på Israel slik at blokaden av palestinske områder avsluttes, og israelske soldater trekkes tilbake til posisjonene de hadde før september. Israel insisterer på at volden må avsluttes først.

Mens Arafat møtte Tenet tirsdag kveld, demonstrerte flere hundre palestinere utenfor. De krevde at det palestinske opprøret måtte fortsette.

- Vi kom hit for å si til CIA-sjefen, som vil redde Sharon, at han må se å komme seg vekk. Vi sier til Arafat at han ikke må gå med på Tenets forslag. Vår motstand fortsetter til okkupasjonen avsluttes, sier Marwan Barghouthi, en av lederne i Arafats Fatah-bevegelse.

Volden fortsetter selv om situasjonen har blitt roligere med våpenhvilen. Palestinere skjøt og drepte en gresk-ortodoks munk på Vestbredden tirsdag kveld.

Den 36 år gamle munken bodde i klosteret Wadi Kelt i nærheten av byen Jeriko. Han ble skutt i bilen sin like i nærheten av en israelsk veisperring. Ifølge israelsk politi må gjerningsmennene ha trodd munken var en israelsk bosetter.

Over 600 mennesker har blitt drept siden det palestinske opprøret brøt ut i september i fjor. Et stort flertall av de drepte er palestinere.

(NTB)