DIREKTE SAMTALER: Ifølge den saudiarabiske avisa Okaz Sunday vil palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (på bildet til høyre) gå i gang med direkte forhandlinger om en palestinsk stat i neste uke i Kairo i Egypt. Her er Netanyahu sammen med USAs spesialutsending George George Mitchell. Foto: Reuters/Moshe Milner/Scanpix
DIREKTE SAMTALER: Ifølge den saudiarabiske avisa Okaz Sunday vil palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (på bildet til høyre) gå i gang med direkte forhandlinger om en palestinsk stat i neste uke i Kairo i Egypt. Her er Netanyahu sammen med USAs spesialutsending George George Mitchell. Foto: Reuters/Moshe Milner/ScanpixVis mer

- Palestinerne og Israel vil starte direkte forhandlinger

Kan skje allerede i neste uke. Meklere fra USA, FN, EU og Russland vil presse på for tostatsløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vil i løpet av få dager kunngjøre starten på direkte fredsforhandlinger med Israel, sier en høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen til Haaretz.

Det skal bare være små detaljer som står i veien for direkte samtaler mellom Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Kan starte neste uke Samtidig siterer The Jerusalem Post den saudiarabiske avisa Okaz Sunday på at palestinske kilder slår fast at direkte forhandlinger mellom partene starter i neste uke i Kairo i Egypt.

Fredag møttes Abbas med Egypts president Hosni Mubarak og kong Abdullah av Jordan for å diskutere mulighetene. Ifølge Reuters jobbet de med en uttalelse som ville være grunnleggende for forhandlingene.

Ifølge Haaretz vil meklere fra USA, FN, EU og Russland komme med en uttalelse der de vil be om en tostatsløsning basert på 1967-grensene.

Stort press USA og det internasjonale samfunnet har forsøkt å presse Israel og palestinerne til å begynne med direkte forhandlinger om en palestinsk stat. USAs spesialutsending, George Mitchell, har reist rundt mellom Israel, Vestbredden og flere ulike arabiske land i forsøk på å få prosessen i gang.

Haaretz skriver at forhandlingene kan starte allerede i morgen.

Israelsk tilbaketrekning? I mars i år ble det meldt om nye fredssamtaler mellom Israel og palestinere. Det var da snakk om indirekte samtaler med USA som mellommann.

De planene gikk i grus, da Israel besluttet å ny boligbygging på okkupert område samtidig som USAs visepresident møtte palestinernes president Mahmoud Abbas. Det skapte en tillitskrise mellom USA og Israel.

Det ble fredag hevdet at Netanyahu er villig til å inngå en midlertidig avtale om israelsk tilbaketrekking fra 90 prosent av den okkuperte Vestbredden.

Tilbudet forutsetter nettopp direkte forhandlinger mellom israelerne og palestinerne, men omfatter ikke Øst-Jerusalem. Palestinerne har som mål at Øst-Jerusalem skal bli hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

SMÅ DETALJER: Det skal bare være små detaljer som står i veien for direkte samtaler mellom den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (på bildet til høyre) og Israels statsminister Netanyahu. USAs spesialutsending George George Mitchell (t.v) er blant de som har figurert som mellommenn. Foto: Reuters/Mohamad Torokman/Scanpix
SMÅ DETALJER: Det skal bare være små detaljer som står i veien for direkte samtaler mellom den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (på bildet til høyre) og Israels statsminister Netanyahu. USAs spesialutsending George George Mitchell (t.v) er blant de som har figurert som mellommenn. Foto: Reuters/Mohamad Torokman/Scanpix Vis mer