Palestinerne protesterer med generalstreik

All forretningsvirksomhet i de palestinske områder ble i dag innstilt i protest mot at Israel har tatt kontroll med det palestinske hovedkvarteret Orient House i Øst-Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste butikkeiere, banker og restauranter i Øst-Jerusalem, Gazastripen og på Vestbredden skalket dører og vinduer og stilte seg solidarisk til oppfordringen fra sine ledere om en dags generalstreik.

Palestinere demonstrerte også mandag mot den israelske maktovertakelsen i Nablus og andre byer på Vestbredden og i Gaza. I Jerusalem ble en palestiner tatt hånd om av politiet da demonstranter hengte opp det palestinske flagget ved Orient House.

Det diplomatiske arbeid for å få stanset blodbadet mellom Israel og palestinerne fortsatte mandag. Både den amerikanske utsendingen David Satterfield og EUs representant Miguel Angel Moratinos hadde samtaler med israelske og palestinske ledere.

Minst 516 palestinere, 147 israelere og 14 israelarabere er drept siden opprøret mot Israels okkupasjon av palestinske områder ble innledet i september i fjor.

Spent situasjon

Stemningen i Israel er spent etter at en selvmordsbomber søndag ettermiddag marsjerte inn i en restaurant ved Haifa og sprengte seg selv i luften. 15 israelere ble såret i aksjonen.

Den ytterliggående bevegelsen Islamsk Jihad viste mandag en videosnutt av selvmordsbomberen, den 28 år gamle palestineren Muhammed Mahmoud Nasr, som fordyper seg i Koranen mens han har et godt tak om sitt M-16 automatgevær.

I den delte byen Hebron på Vestbredden, der det lenge har vært spent mellom israelere og palestinere, ble en åtte år gammel palestinsk jente gravlagt mandag etter at hun ble drept dagen før i skuddveksling mellom israelske soldater og palestinere.

Israels statsminister Ariel Sharon ga fredag politiet ordre om å ta kontroll over Orient House, palestinernes uoffisielle hovedkvarter i Øst-Jerusalem. Ordren kom etter at en selvmordsbomber fra Hamas drepte 15 israelere i en pizzabar i Jerusalem kvelden før.

Utfordring

Den israelske overtagelsen av Orient House og andre palestinske institusjoner i og rundt Øst-Jerusalem er en direkte utfordring mot Yasser Arafat, som vil ha deler av Jerusalem som hovedstad i en selvstendig palestinsk stat.

- Vårt mål med okkupasjonen av Orient House var å gi de palestinske selvstyremyndighetene et klart budskap: Det skal ikke være mulig å sitte på kontorene i Øst-Jerusalem og regissere terrorhandlinger i Israel, sa landets viseforsvarsminister Dalia Rabin-Pelossof, datter av avdøde statsminister Yitzak Rabin.

Israel anklager Arafat for ikke å løfte en finger for å ta hånd om palestinske aktivister. Palestinerne understreker for sin del at Israel brukte bombeaksjonen torsdag som påskudd til å styrke sitt grep om Jerusalem.

USA er passiv

Statsminister Sharon har gitt utenriksminister Shimon Peres anledning til å drøfte våpenhvile med palestinerne, men det er ikke snakk om politiske forhandlinger. Sharon er fast bestemt på ikke å forhandle før voldshandlingene stanser.

Palestinernes sjefsforhandler Nabil Shaath omtaler dette som en farse, og tror heller ikke Satterfield har noe å hente i sine sonderinger. -Satterfield skal sitte barnevakt her til far sjøl finner det for godt å komme inn fra ranchen. USA foretar seg for tiden ingenting som kan få fortgang i fredsprosessen, sier Shaath.

(NTB)

LÅSTE DØRER: En avlåst forretning i Jerusalem som følge av generalstreiken blant palestinerene.Foto: SCANPIX
ARRETSERT: En demonstrerende palestiner blir arrestert like ved Orient House. Foto: SCANPIX