Palestinerne sendes til Kypros

Snart kan palestinerne forlate Fødselskirken. Kypros har lovet å ta i mot de 13 palestinske aktivistene som Israel sende ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble torsdag kveld oppnådd enighet om en løsning for 13 palestinere som har sittet innesperret i Fødselskirken i Betlehem, sier en talsmann for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana.

Kort før bekreftet den kypriotiske utenriksministeren Ioannis Kasoulides at de 13 palestinerne skal flys til Kypros før de sendes videre i eksil til andre land.

- Et britisk fly reiser fra Kypros for å hente 13 palestinere. De skal bringes til Kypros og overleveres de kypriotiske myndighetene i Larnaka, sa Kasoulides mens EU holdt på å legge siste hånd på en avtale om løsning av konflikten.

Kasoulides sa at Kypros hadde akseptert å holde palestinerne som Israel krever utvist, i transitt i noen dager før de sendes videre. Han kunne ikke si nøyaktig når flyet ville være tilbake i Kypros med de 13.

Det var etter at EU og Canada ble enige om å gi dem asyl at de 13 militante palestinere omsider skulle få reise fra Fødselskirken i Betlehem, der de har sittet innesperret i fem uker, ifølge italienske diplomatiske kilder.

Italia, Spania, Østerrike, Luxembourg, Hellas og Canada skal ifølge kildene ha blitt enige om å ta imot palestinerne som Israel mener har stått bak terroraksjoner. Kilden sa at alle detaljene i avtalen skulle gjøres ferdig i løpet av noen dager.

Selv om Israel og palestinerne allerede for flere dager siden ble enige om en løsning på konflikten, var den ennå ikke satt ut i livet fordi Italia nektet å ta imot palestinerne de ifølge avtalen skulle, fordi de ikke var blitt konsultert.

Med amerikansk hjelp ble Israel og palestinerne enige om å løse krisen i Fødselskirken, der flere hundre palestinere og kristne prester har vært beleiret av Israel i over en måned.

Foruten de 13 som skal sendes i eksil, skal ytterligere 26 sendes til Gaza der de skal fengsles. De øvrige er sivile palestinere som vil få gå fri, foruten prester, munker og nonner som har sittet isolert sammen med dem.

Palestinerne søkte tilflukt i kirken da Israel gikk til offensiv i Betlehem. Israel mente det dreide seg om en gisselsituasjon, mens palestinerne sa at alle var der frivillig.

(NTB)