Palestinerne skyter tilbake

Israelske styrker som i natt rykket inn i Jenin på den okkuperte Vestbredden, ble møtt av væpnet palestinsk motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrkene rykket inn i den selvstyrte palestinske byen bare noen timer etter at et nytt selvmordsangrep kostet to israelere livet på et kjøpesenter i en forstad til Tel Aviv mandag kveld. Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte selvmordsangrepet.

Eksplosjoner og skyting kunne høres da israelske jeeper og stridsvogner kjørte inn i byen fra flere forskjellige retninger. Minst to kamphelikoptere støttet innmarsjen.

En israelsk talsmann bekreftet at det var militær aktivitet i Jenin, men ville ikke gi flere detaljer. Det er andre gang at den israelske hæren rykker inn i Jenin etter at flyktningeleiren i byen ble okkupert i forrige måned.

Innmarsjen fant sted etter at hæren trakk seg ut av Qalqilya og etter en liknende innmarsj i Betlehem. Begge hadde som mål å pågripe militante, og en av lederne av al-Aqsa-brigadene var blant flere titall palestinere som ble arrestert i Betlehem.

Det var et spedbarn og barnets bestemor som ble drept da selvmordsbomberen utløste bomben på en utekafe utenfor et kjøpesenter i Petah Tiqvah mandag kveld. Minst 44 mennesker ble skadd i angrepet som var den femte på en uke. Også selvmordsbomberen ble drept.

45 minutter etter angrepet lå en tåteflaske på bakken ved siden av en potteplante og en svartsvidd barnevogn i kafeen der bomben gikk av. Det maltrakterte liket av bombemannen var ennå ikke brakt bort.

Al-Aqsa-brigadene påtok seg kort tid etter ansvaret for angrepet, mens den palestinske selvstyremyndigheten i skarpe ordelag fordømte det som et terrorangrep og kalte det et slag mot den palestinske sak.

«Vi anser dette angrepet skadelig for vår sak og kamp og får renommeet til det palestinske folk i den internasjonale opinion,» het det i erklæringen fra selvstyremyndighetene, der også de israelske anklagene om at selvstyremyndighetene medvirket til angrepet, ble tilbakevist.

Israel anklaget palestinernes leder Yasser Arafat for angrepet.

- Han snakker om reformer, men gjør ikke noe for å få bukt med terrorismen, sa en israelsk talsmann. Men Arafat avviste de israelske reaksjonene om at det var han som var ansvarlig for aksjonen.

Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat avviste beskyldningene. -Formann Arafat avviser israelske beskyldninger mot det palestinske selvstyret. Vi fordømmer drapene på sivile, enten de er palestinere eller israelere, sa han.

Bombeangrepet fant sted bare noen timer etter at de israelske styrkene trakk seg ut av Qalqilya, som ligger bare ti kilometer nord for Petah Tiqvah. Qalqilya betraktes som et av stedene der mange selvmordsbombere kommer fra.

Al-Aqsa-brigadene er en utbrytergruppe fra Arafats Fatah-organisasjon. Al-Aqsa har nektet å etterkomme ordren fra Arafat om å stanse angrepene mot israelske sivile. Kort etter angrepet ringte en anonym mann til nyhetsbyrået AFP og fortalte at bombemannen var den 18 år gamle nevøen til en al-Aqsa-leder som ble drept av israelske styrker i Nablus for en uke siden.

Hæren erklærte at hele Betlehem var forbudt område for journalister, og innførte portforbud for å hindre at militante igjen søkte tilflukt i Fødselskirken. Tulkarem lengst nord på Vestbredden ble omringet av israelske styrker, og vitner meldte også om raids mot Hebron. Erekat uttrykte frykt for at Ramallah også kunne bli gjenokkupert.

Blant de arresterte i Betlehem var lederen for Al-Aqsabrigaden i Betlehem, Ahmed Moghrabi og hans 16 år gamle bror Ali Youssef. Ahmed Moghrabi (28) ble arrestert under en husundersøkelse i flyktningleiren Dheisheh i utkanten av Betlehem.

Moghrabi har figurert høyt oppe på israelernes liste over ettersøkte. Ifølge israelske militære sto de arresterte bak selvmordsangrepet i Rishon Letsion sist onsdag, der to israelere ble drept. Angrepet ble utført av en 16 år gammel palestiner, den yngste selvmordsaksjonisten hittil.

(NTB)