Palestinerne sørger over Husseini

Palestinere over hele Midtøsten sørger over tapet av en av sine fremste ledere, Faisal Husseini. Utenriksminister Thorbjørn Jagland beklager også dypt PLO-lederens bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 60 år gamle Husseini som døde torsdag morgen, var en av heltene i den palestinske frigjøringskampen, og var i en årrekke PLOs øverste leder i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem.

En lang rekke ledere fra hele verden er kommet og gått på Husseinis kontor i Orient House opp gjennom årene, blant dem flere norske utenriksministere.

- Dette er et trist tap for oss alle, skriver utenriksminister Thorbjørn Jagland i et kondolansebrev til palestinernes president Yasser Arafat.

- Jeg vil få rose hans store innsats for å bringe fred og velstand til det palestinske folk, og hans bidrag for å finne en rettferdig og varig løsning på Jerusalem-spørsmålet, skriver Jagland.

Israel har gjentatte ganger truet med å stenge Orient House, og har sett på ethvert utenlandsk besøk der som en anerkjennelse av palestinernes rett til Øst-Jerusalem. Torsdag vaiet et svart flagg over huset, og et stort bilde av Faisal Husseini ble hengt opp utenfor.

Mektig familie

Faisal Husseini ble født i Bagdad i 1940, og var sønn av den legandariske Abdel Khader Husseini som ledet an i kampen for en palestinsk stat mot slutten av den britiske mandatperioden.

Faren ble drept under krigen i 1948 som endte med opprettelsen av staten Israel, og selv sluttet Faisal Husseini seg til PLO og flyttet til Øst-Jerusalem i 1964, tre år før israelerne rykket inn.

Husseini-familien regnes som en av de mektigste i hele Midtøsten, og har opp gjennom historien fostret en rekke politiske, militære og religiøse ledere. Blant de mest innflytelsesrike var Faisal Husseinis grandonkel, som var islamsk åndelig overhode, såkalt stormufti, i Jerusalem.

Fengslet av Israel

Faisal Husseini var selv PLOs offisielle representant i Jerusale m, og ble kastet i fengsel en rekke ganger av israelerne. Hele tiden sverget han på at han aldri ville forlate byen.

Fra 1991 overtok Husseini ledelsen av Orient House, en gammel gjestebolig som eies av Husseini-familien og som i dag huser alt fra PLOs kontorer til humanitære hjelpeorganisasjoner som arbeider blant palestinerne.

Under den første intifadaen, det palestinske opprøret mot den israelske okkupasjonen i årene 1987 til 1993, spilte Faisal Husseini en sentral rolle og var en konstant torn i israelernes øyne.

Intifadaen ble en PR-messig katastrofe for israelerne, som måtte se hvordan en jevn strøm av utenlandske statsråder, blant dem flere norske, kom og gikk i Orient House.

Faisal Husseini støttet senere aktivt opp om Oslo-prosessen, og da palestinerne fikk selvstyre på deler av Vestbredden og Gaza-stripen fikk den pragmatiske politikeren post som statsråd uten portfolio.

Historisk besøk

Husseini døde på et hotell i Kuwait by torsdag morgen, ifølge ku waitiske talsmenn av hjerteattakk mens han sov.

Besøket i Kuwait var i seg selv historisk, ettersom kuwaiterne siden golfkrigen i 1991 har bannlyst Arafat på grunn av støtten til Saddam Hussein. En normalisering av forholdet til den oljerike golfstaten vil ikke minst kunne få stor økonomisk betydning for palestinerne, som nå er på sammenbruddets rand som følge av Israels straffetiltak.

Onsdag hadde Faisal Husseini samtaler med ledende kuwaitiske politikere, blant dem utenriksminister Mohammed Sabah Salem Sabah, og innrømmet da at PLOs syn på Iraks invasjon ikke hadde vært «det beste».

Presidenten i den kuwaitiske nasjonalforsamlingen, Jassem Khorafi, var torsdag blant de første til dypt å beklage Husseinis død.

Palestinske talsmenn betegnet Husseinis død som et stort tap, og hyllet ham for hans innsats for palestinernes sak.

- Dette er et stort tap for det palestinske folk. Med ham har vi mistet en stor mann som viet sitt liv til å forsvare palestinernes sak og Jerusalem, sa PLO-talsmannen Farouq Kaddumi torsdag.

(NTB)

Bildetekst(er):

Faisal Husseini var en av PLOs viktigste ledere, og palestinere over hele Midtøsten sørger. (Foto: AP/SCANPIX) (Høydebilde)

SØRGER: Palestinere over hele Midt-Østen sørger over at en av deres største ledere, Faisal Husseini, døde i dag.Foto: SCANPIX