- Palestinerne tenker på Arafats velvære

For palestinerne på hele Vestbredden handler krigen om hva som skjer med Yasser Arafat, skriver den israelske avisa Ha'aretz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra palestinernes synspunkt, handlet president George W. Bush' tale om en tapt kamp, i en krig som handler mer og mer om president Yasser Arafats velvære, skriver kommentatoren Danny Rubinstein i den israelske avisa

Ha'aretz.

- Palestinske ledere uttrykte bekymring over at mye av den amerikanske presidentens tale handlet om Arafat, og at han dermed ga statsminister Ariel Sharon fire-fem dager til å gjennomføre aksjonene i de selvstyrte palestinske områdene. USAs utenriksminister Colin Powell er ventet til Midtøsten først neste uke.

Rubenstein viser også til at flere framstående palestinske politikere uttrykte bekymring for talen, men at det også var noen som var mer positive.

- Mange palestinere ble forarget over at Bush sa at han hadde sviktet sitt folk, og kanskje også hintet om at han ikke lenger vil være en partner i fredsprosessen. Talen styrket mange palestineres tro på at Arafats personlige sikkerhet er den viktigste saken nå, skriver kommentatoren, og fortsetter:

- Mens den israelske hæren gjenerobrer store deler av Vestbredden, mens palestinske byer blir bombet og er under beleiring og blodige slag strekker seg til Hebron til Jenin, er alles oppmerksomhet rettet hovedsakelig mot spørsmålet: Hva skjer med Arafat nå og hva vil skje med ham?

Han viser også til en debatt på en arabisk tv-stasjon hvor den israelske regjeringen utsagn om at militæroperasjonene har til hensikt å ødelegge terroristenes infrastruktur ble diskutert.

- I Ariel Sharons og forsvarssjefens øyne er Arafat en del av denne infrastrukturen. Dersom de ikke blir kvitt ham vil det derfor ikke bli slutt på konflikten.

Ha'aretz melder at de palestinske lederne er styrket i troen på at dersom Arafat overlever den israelske militæroperasjonen, vil han erklære at det er den største seieren som noen leder har oppnådd. Arafat skal selv ha omtalt kampene i Jordan i 1968, hvor PLO ble kastet ut av landet, og flukten fra Beirut i 1982, som store seire.

- Det er liten tvil om at han vil omtale det faktum at han, en eldre og ikke spesielt frisk mann, sto alene mot dusinvis av stridsvogner og fly som forsøkte å drepe ham, og at han overlevde. Arafat legger ikke så mye vekt på hva arabiske ledere sier om ham, men om hva hans folk, palestinerne, synes om ham. Dersom han kommer seg ut av boligen i Ramallah i live, vil de helt sikkert feire hans store seier sammen med ham, skriver Rubenstein.

Les hele kommentaren her.

PROTESTERER: Arabisk-israelere protesterer mot Israels brutale framferd på Vestbredden med å blokkere motorveien ved byen Um Al-Fahm i dag. Politiet rykket inn og fjernet demonstrantene.
<B>RAMALLAH I DAG: En palestiner titter ut av vinduet i huset i byen Ramallah i dag.