Palestinerne trosser Arafat

Yasser Arafat får ikke de ytterliggående palestinske gruppene med på våpenhvile. 13 organisasjoner kunngjorde i dag at de fortsetter de væpnede aksjonene og terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant organisasjonene er som ventet Hamas og Islamsk hellig krig. Mer oppsiktsvekkende er det at den palestinske presidentens egen Fatah-bevegelse også har udnerskrevet oppropet.

Dermed sier i praksis hele PLO nei til våpenhvilen. Israelerne spør seg om Arafats fordømmelse av terrorhandlingen og hans oppfordring til å stanse voldsaksjonene, bare er skuebrød.

Yasser Arafat ga i går sine sikkerhetsstyrker ordre om en fullstendig våpenhvile som skulle tre i kraft straks. Slik imøtekom han kravene fra EU og USA etter terroraksjonen i Tel Aviv, som har kostet 19 unge mennesker livet, pluss bombemannen.

Det siste dødsofferet er en 14 år gammel israelsk jente.

Nesten alle ofrene har russisk bakgrunn. Det kan bidra til ytterligere å svekke russiske myndigheters støtte til palestinerne.

Hamas oppga i dag anvnet på mannen som gjennomførte selvmordsattentatet mot diskoteket.

-Han er helten Said Hutari fra byen Qalqiliya på Vestbredden, opplyste et emdlem av Hamas-ledelsen i Syrias hovedstad Damaskus.

Israel har foreløpig ikke gjengjeldt terroraksjonen, i påvente av om Arafat tøyler den palestinske voldsbruken.

-Vi skal ikke bruke militærmakt for å gjengjelde, avskrekke eller straffe, simpelthen fordi vi tror internasjonalt press er mer effektivt enn militært press, sa en talsmann for israelske myndigheter.

Men terrorhandlingen har utvilsomt styrket israelernes tro på at bara makt nytter mot palestinerne. Søndag morgen var fortauet i Tel Aviv fortsatt merket av brede striper størknet blod. Beinsplinter og deler av hodeskaller med hårtufser kunne observeres på åstedet.

Et skilt utenfor Dolphi Disco kunngjorde gratis adgang for kvinner. 13 av ofrene var da også tenåringsjenter og unge kvinner, mens seks var menn. Alle unntatt en var innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen og de fleste gikk på samme skole.

Diskoteket ligger sør i Tel Aviv, ikke langt fra nabobyen Jaffa, der det også bor mange palestinere.

Søndag morgen sperret politiet adgangen til en moske i Jaffa for å hindre sammenstøt. Sinte demonstranter viftet med israelske flagg og noen ropte slagord som «Død over araberne». I løpet av dagen vokste menneskemengden til flere hundre, som også kastet stein på moskeen.

FORBANNET OG FORTVILET:Israelsk demonstrant utenfor moskeen i Jaffa
SØRGER:Israelere tente lys nær åstedet for terroraksjonen i Tel Aviv