FIKK RÅD AV STØRE: Tidligere denne uka møttes palestinernes president Mahmoud Abbas Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre. I dag møtes Abbas og Obama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
FIKK RÅD AV STØRE: Tidligere denne uka møttes palestinernes president Mahmoud Abbas Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre. I dag møtes Abbas og Obama. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

Palestinerne under beinhardt press i FN

Abbas møter Obama i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes bekreftet at møtet finner sted onsdag kveld, bare noen timer etter et planlagt møte mellom Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Temaet for møtene blir palestinernes framstøt for å bli tatt opp som medlem i FN og anerkjent som egen stat, et framstøt som Israel og USA er imot, og som USA vil nedlegge veto mot om det blir en avstemning i FNs sikkerhetsråd.

- Både til Israel og til palestinerne vil presidenten få anledning til å si svært direkte at framstøtet i FN ikke er den rette veien framover, sier Rhodes.

- President Abbas har sagt at hans hensikt er å gå til Sikkerhetsrådet. President Obama har vært klar på at han ikke tror det fører til en palestinsk stat, sier han.

Forhandlinger Han la til at USA derimot arbeider for å skape en basis for direkte forhandlinger med sikte på en palestinsk stat.

Presset mot palestinerne for å droppe prosjektet øker raskt. Mens Abbas synes være fast bestemt på å stå løpet ut, foregår det et stadig mer intenst diplomatisk spill fra europeiske og amerikansk side for å hale ut saken for å bane vei for nye forhandlinger.

Kilder som kjenner til tankegangen, sier at en mulighet kunne være å få FNs generalsekretær Ban Ki-moon til ikke å levere brevet med søknaden fra Abbas videre til Sikkerhetsrådet med en gang. Abbas sier han vil gi Ban brevet fredag.

Hektisk Abbas Abbas har vært i en lang rekke møter med toppledere fra hele verden siden han kom til New York i helgen.

Palestinerne trenger å sikre seg ni stemmer blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet for å bli opptatt som fullverdig medlem av FN, uten at noen av de fem vetomaktene stemmer imot.

Mens USA og Europa jobber hardt for å unngå avstemningen, er palestinerne hektisk opptatt med å skaffe stemmer i Sikkerhetsrådet. De sier at minst seks eller sju av medlemmene vil stemme for palestinerne. Blant dem er både Russland og Kina, som begge er vetomakter.

Dersom de ikke vinner fram i Sikkerhetsrådet, vurderer palestinerne å bringe saken inn for hovedforsamlingen, der det trengs to tredels flertall for å gi palestinerne en oppgradert observatørstatus.

Palestinerne sier de har sikret seg stemmene til rundt 120 av FNs 193 medlemsland til en resolusjon i hovedforsamlingen.

Vil slippe veto USA er svært opptatt av å slippe å nedlegge veto, noe som ville være svært pinlig overfor den arabiske verden som Obama har satset på å bedre forholdet til. Derfor er strategien å overtale nok land til å stemme mot slik at et veto kan unngås.

På den annen side er Obama under hardt press fra Kongressen for ikke å svikte Israel, og dermed avvise palestinernes krav. I Kongressen truer både demokrater og republikanere med å stanse bistanden til palestinerne om de ikke gir seg.

Saken seiler også opp som et tema i valgkampen. Tirsdag talte den republikanske kandidaten Rick Perry til jødiske ledere i New York. Der langet han ut mot det han kalte Obamas naive og farlige holdning til Midtøsten-konflikten, og han lovte å stå last og brast med den jødiske staten.

(NTB)