STØTTEN ØKER: Palestinernes oppslutning rundt Hamas har bare økt etter krigen på Gaza. Bildet er fra bevegelsens 21-årsjubileum på Gaza i fjor. Foto: EPA/ALI ALI
STØTTEN ØKER: Palestinernes oppslutning rundt Hamas har bare økt etter krigen på Gaza. Bildet er fra bevegelsens 21-årsjubileum på Gaza i fjor. Foto: EPA/ALI ALIVis mer

Palestinerne vil ha Hamas

Krigen har økt oppslutningen til Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas har økt sin oppslutning etter Israels militæroffensiv mot Gazastripen, og ville på nytt ha vunnet et valg i de palestinske områdene.

Det viser den første meningsmålingen som er foretatt på palestinsk side etter de israelske angrepene som kostet over 1.300 mennesker livet.

Mest oppsiktsvekkende er det at oppslutningen om Hamas øker mest på Vestbredden, der de fleste Hamas-ledere er kastet i fengsel og president Mahmoud Abbas og hans sekulære Fatah-bevegelse styrer.

Abbas mister støtte

Hamas har nå en oppslutning på 28,6 prosent blant palestinerne på Vestbredden og Gazastripen, mot 19,3 prosent i april i fjor.

Fatah har gått tilbake fra 34 til 27,9 prosent, viser målingen som er utført av Jerusalem Media & Communication Centre.

Framgangen for Hamas er aller størst på Vestbredden, der de har gått fram fra 12,8 til 26,5 prosent de siste to månedene.

Ikke overraskende, mener enkelte observatører, som viser til at president Mahmoud Abbas provoserte mange i egne rekker da han lenge nølte med å kritisere de israelske angrepene mot Gazastripen.

Katastrofal

Om meningsmålingen er nedslående for Abbas, som 13,4 prosent av de spurte sier at de stoler på, er den katastrofal for mannen som leder den provisoriske regjeringen på Vestbredden, statsminister Salam Fayyad.

Selv om den tidligere verdensbankøkonomen høster mange lovord i utlandet, er det bare 1,3 prosent av palestinerne som har tillit til ham.

Øverst på lista, med tillit fra 21,1 prosent av velgerne, troner derimot Ismail Haniyeh, som var statsminister i den folkevalgte Hamas-regjeringen som ble oppløst av Abbas i 2007.

Fire av ti mener at Haniyeh og Hamas gjorde en bedre jobb den korte tiden de satt i regjering, enn det Fayyads regjering har gjort siden.

Bomber og raketter

Nedslående er det også at stadig flere palestinerne ser ut til å miste troen på fredsforhandlinger med Israel.

41 prosent er nå motstandere av fredsforhandlinger, mens drøyt annenhver palestiner tror at hjemmelagde raketter og selvmordsaksjoner er veien å gå.

Under halvparten tror at president Barack Obama vil kunne bidra til enn løsning, mens 28 prosent sier at de er mer optimistiske nå enn da George W. Bush var president.

Dårlig utbytte

Også for Israel er meningsmålingen dårlig nytt og et tegn på at militæroffensiven mot Gazastripen virket mot sin hensikt.

Dette bekreftes også av en fersk rapport fra Anthony H. Cordesman ved Center for Strategic and International Studies i USA.

Israel lyktes ikke med å få slutt på rakettangrepene fra Gazastripen, eller skape «grunnleggende endringer i den politiske og militære situasjonen» der, mener Cordesman, som konstaterer at det strategiske utbyttet med krigføringen dermed ble magert.

Situasjonen på Gazastripen er i grunnen akkurat som før, påpeker han.

(NTB)