- Palestinernes liv er mye mindre verdt enn livene til våre soldater

Israelske soldater forteller om hva de gjorde i Gaza.

MYE I RUINER:  Palestinske barn går gjennom noen av Gaza-ruinene, for å komme fram til teltleiren de bor i, øst i Jabaliya, nord på Gaza-stripen. Mens israelsek myndigheter tidligere har benektet at de har påført den palestinske befolkningen unødvendige skader, begynner nå israelske soldater å komme med vitnemål som tyder på noe annet. Foto: Jim Hollander/Epa/Scanpix
MYE I RUINER: Palestinske barn går gjennom noen av Gaza-ruinene, for å komme fram til teltleiren de bor i, øst i Jabaliya, nord på Gaza-stripen. Mens israelsek myndigheter tidligere har benektet at de har påført den palestinske befolkningen unødvendige skader, begynner nå israelske soldater å komme med vitnemål som tyder på noe annet. Foto: Jim Hollander/Epa/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den israelske avisa Haaretz offentliggjør i dag og i morgen vitneutsagn fra soldater som var inne i Gaza under den enorme israelske militæroperasjonen i Gaza fra 27. desember til 18. januar i år, den såkalte Operation Cast Lead. Vitnene er både piloter og soldater.

«Det handler om drap av sivile, vandalisme og manglende regler. Israelske styrker drepte palestinske sivile og ødela med vilje deres eiendom», skriver Haaretz. - Forstyrrende bildeDen israelske journalisten og kommentatoren i Haaretz, Amos Harel, skriver følgende i dag:«Soldatene lyver ikke, av den enkle årsak at de ikke har noen grunn til det. (..) Dette er hva soldatene, ifølge deres syn, så i Gaza. Det er en kontinuitet i vitneutsagnene fra ulike sektorer som reflekterer et forstyrrende og deprimerende bilde».

Harel krever nå at den israelske hæren tar vitneutsagnene seriøst - og iverksetter ordentlige undersøkelser for å få vite hva som skjedde under den massive 22 dager lange militæroperasjonen i Gaza. «Når uttalelser bare kom fra palestinske vitner eller «den fientlige pressen», var det mulig å avskjedige informasjonen som propaganda som tjente fienden. Men hva kan bli gjort når soldatene sjøl forteller historien?» Spør Harel.Drepte mor og to barnHer er hva en leder for en infanterigruppe forteller om en episode der en skarpskytter skjøt og drepte en mor og to barn ved en misforståelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer