MYE I RUINER:  Palestinske barn går gjennom noen av Gaza-ruinene, for å komme fram til teltleiren de bor i, øst i Jabaliya, nord på Gaza-stripen. Mens israelsek myndigheter tidligere har benektet at de har påført den palestinske befolkningen unødvendige skader, begynner nå israelske soldater å komme med vitnemål som tyder på noe annet. Foto: Jim Hollander/Epa/Scanpix
MYE I RUINER: Palestinske barn går gjennom noen av Gaza-ruinene, for å komme fram til teltleiren de bor i, øst i Jabaliya, nord på Gaza-stripen. Mens israelsek myndigheter tidligere har benektet at de har påført den palestinske befolkningen unødvendige skader, begynner nå israelske soldater å komme med vitnemål som tyder på noe annet. Foto: Jim Hollander/Epa/ScanpixVis mer

- Palestinernes liv er mye mindre verdt enn livene til våre soldater

Israelske soldater forteller om hva de gjorde i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelske avisa Haaretz offentliggjør i dag og i morgen vitneutsagn fra soldater som var inne i Gaza under den enorme israelske militæroperasjonen i Gaza fra 27. desember til 18. januar i år, den såkalte Operation Cast Lead. Vitnene er både piloter og soldater.

«Det handler om drap av sivile, vandalisme og manglende regler. Israelske styrker drepte palestinske sivile og ødela med vilje deres eiendom», skriver Haaretz.

- Forstyrrende bilde
Den israelske journalisten og kommentatoren i Haaretz, Amos Harel, skriver følgende i dag:

«Soldatene lyver ikke, av den enkle årsak at de ikke har noen grunn til det. (..) Dette er hva soldatene, ifølge deres syn, så i Gaza. Det er en kontinuitet i vitneutsagnene fra ulike sektorer som reflekterer et forstyrrende og deprimerende bilde».

Harel krever nå at den israelske hæren tar vitneutsagnene seriøst - og iverksetter ordentlige undersøkelser for å få vite hva som skjedde under den massive 22 dager lange militæroperasjonen i Gaza.

«Når uttalelser bare kom fra palestinske vitner eller «den fientlige pressen», var det mulig å avskjedige informasjonen som propaganda som tjente fienden. Men hva kan bli gjort når soldatene sjøl forteller historien?» Spør Harel.


Drepte mor og to barn
Her er hva en leder for en infanterigruppe forteller om en episode der en skarpskytter skjøt og drepte en mor og to barn ved en misforståelse.

«Det var et hus med en familie inni ... Vi plasserte dem i et rom. Senere forlot vi huset og en annen avdeling gikk inn, og et par dager etter det, kom ordren om å slippe løs familien. De var i den øvre delen av huset. En snikskytter var plassert på taket», sier en soldat.

«Sjefen for soldatene lot familien gå og sa til dem at de skulle gå til høyre. En mor og hennes to barn skjønte ikke og gikk til venstre, men de glemte å fortelle skarpskytteren på taket at de hadde latt familien gå og at det var ok, og han skulle ikke skyte og han ... han gjorde hva han skulle, han fulgte ordre».

Ifølge lagføreren: «Skarpskytteren så en kvinne og to barn komme mot ham, nærmere enn området han var fortalt at ingen skulle trå over. Han skjøt dem med en gang, og han endte opp med å drepe dem».

«Jeg tror ikke han følte det seg så forferdelig. For, etter alt, så er han opptatt av at han gjorde jobben sin ifølge de ordene som han var gitt. Og den generelle atmosfæren, fra hva jeg skjønner fra de fleste mennene jeg snakket med ... Jeg vet ikke hvordan beskrive det ... Palestinernes liv, la oss si, er noe veldig, veldig mye mindre viktig enn livene for våre soldater. Så når det gjelder dem, kan de rettferdiggjøre det på den måten», sier han ifølge vitnemålet.

- Kaldblodig drap
Israelske Ynet siterer også noen av soldatvitneutsagnene. En soldat forteller følgende rundt hva som skjedde da en gammel dame ble drept under militæroperasjonen:

«Jeg vet ikke om hun mistenkelig, ikke-mistenkelig, jeg kjenner ikke hennes historie ... Jeg vet at mine offiserer sendte folk opp på taket for å ta henne... Det var kaldblodig drap».

«Død over araberne»

Nylig var to israelske fallskjermsoldater, David Zonshein og Arik Diamant, fra hærens eliteavdeling i Norge for å fortelle om deres organisasjon, Mot til å nekte. Organisasjonens medlemmer, som alle er israelske soldater, nekter å delta i operasjoner i Gaza og på Vestbredden fordi de mener at okkupasjonen og militæroperasjonen i Gaza ødelegger for staten Israel.

Nå kan det hende at organisasjonen får nye medlemmer. En soldat sier følgende om hva som skjedde i Gaza:

- Å skrive «død over araberne» på veggen, å ta familiebilder og spytte på dem, bare fordi du kan. Jeg tror dette er det viktigste: Å forstå hvor mye IDF (den israelske hæren) har falt når det handler om etikk, egentlig. Det er hva jeg vil huske mest, sier soldaten.

Militærsjefen Danny Zamir sier til Haaretz at soldatenes uttalelser «sjokkerte oss», og at han nå frykter at den israelske hæren har mislyktes når det gjelder moral. Zamir sier at han nå tror at hæren behandle saken på en seriøs måte.

KLARE TIL Å DRA INN:  Israelske soldater sitter ved grensa mellom Israel og Gaza, klare til å dra inn på den overbefolkede stripen den 2. januar i år, da Israel gjennomførte en massiv militæroperasjon i Gaza. Nå begynner vitnemålene fra israelske soldater å komme. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix
KLARE TIL Å DRA INN: Israelske soldater sitter ved grensa mellom Israel og Gaza, klare til å dra inn på den overbefolkede stripen den 2. januar i år, da Israel gjennomførte en massiv militæroperasjon i Gaza. Nå begynner vitnemålene fra israelske soldater å komme. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix Vis mer

• Den israelske hæren varslet i formiddag at de vil iverksette en umiddelbar etterforskning av hendelsene som soldatene beskriver, ifølge brigader og generaladvokat Avichai Mendelblit, melder Governement Press Office i en pressemelding.

SER BOMBENE FALLE:  En israeler står og ser på hva som skjer over Gaza den 9. januar i år. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix
SER BOMBENE FALLE: En israeler står og ser på hva som skjer over Gaza den 9. januar i år. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix Vis mer