Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinernes opprør sprer seg

Palestiners opprør mot den israelske militærmakten er i ferd med å spre seg til hele regionen, og får støtte fra hele den muslimske verden. I Jordan krevde protestene fredag kveld sitt første dødsoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordanske regjeringsstyrker satte fredag inn stridsvogner og pansrede kjøretøy mot tusenvis av palestinske demonstranter, og slo en jernring rundt flyktningleiren Bakaa der en ungdom ble drept og seks andre såret i sammenstøt med jordansk politi.

Også i Libanon, der det bor nærmere 400.000 palestinske flyktninger, var det fredag rasende protester der det ble brent israelske og amerikanske flagg.

Libanons shiamuslimske overhode, sjeik Mohammed Hussein Fadlallah, oppfordret alle verdens arabere og muslimer til å gå til hellig krig mot Israel, for å forsvare Islams hellige steder i Jerusalem.

I Syrias hovedstad Damaskus kom det fredag ettermiddag til harde sammenstøt mellom steinkastende demonstranter som forsøkte å ta seg fram til USAs ambassade, og sikkerhetsstyrker som brukte tåregass og vannkanoner for å få situasjonen under kontroll.

Det er ikke meldt om drepte eller skadde, men et stort antall demonstranter skal ha blitt pågrepet.

I de oljerike gulfstatene var det fredag store demonstrasjoner til støtte for palestinerne, der det ble brent israelske og amerikansk flagg. Ikke minst på bakgrunn av dagens høye oljepris, blir utviklingen nå fulgt med bekymring.

Sprer seg utenfor regionen

Raseriet etter israelernes bruk av militærmakt mot steinkastende palestinere, er nå også i ferd med å spre seg langt utenfor araberverdenen. I Irans hovedstad Teheran betegnet ayatollah Mohammed Emami Kashani Israel som en «svulst», opprettet av Islams fiender i Vesten.

I Indonesia fordømte president Wahid Israel i harde ordelag, og i mange av landets tusenvis av moskeer ble det under fredagsbønnen oppfordret til felles kamp for det palestinske folk.

Pakistans islamske leder Qazi Hussein Ahmad kritiserte fredag Yasser Arafat for «å tigge» om en palestinsk stat, og slo fast at den eneste veien til frihet er «hellig krig».

Selv i det nordlige Nigeria demonstrerte fredag ettermiddag over 10 000 mennesker som satte fyr på israelske og amerikanske flagg.

(NTB)