Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinernes president mener Israel driver etnisk rensing

Sterke uttalelser i FNs generalforsamling.

KAMPANJE: - Det er en kampanje med etnisk rensing mot det palestinsk folket, ved hjelp av ødeleggelse av hjemmene deres, sa palestinernes president Mahmoud Abbas i FNs generalforsamling i dag. Foto: AFP/Stan Honda
KAMPANJE: - Det er en kampanje med etnisk rensing mot det palestinsk folket, ved hjelp av ødeleggelse av hjemmene deres, sa palestinernes president Mahmoud Abbas i FNs generalforsamling i dag. Foto: AFP/Stan Honda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i en tale til FNs generalforsamling i dag at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kom med de sterke uttalelsene om israelernes politikk i Øst-Jerusalem.

- Etnisk rensing
- Det er en kampanje med etnisk rensing mot det palestinsk folket, ved hjelp av ødeleggelse av hjemmene deres, sa han ifølge nyhetsbyrået Associated Press like før Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge programmet skulle ta ordet.

Gjennom talen sin forsøkte Abbas å påkalle verdenssamfunnets oppmerksomhet om de israelske bosettingene i Øst-Jerusalem.

Israel erobret Øst-Jerusalem fra Jordan i 1967, men har ikke fått verdenssamfunnet til å akseptere den senere annekteringen av dette territoriet, som palestinerne ønsker som hovedstad i sin framtidige stat på Vestbredden.

«Rasistisk» - Til tross for all kompleksiteten ved den herskende situasjonen, sier vi til verdenssamfunnet at det fortsatt er en sjanse, kanskje den siste, til å redde tostatsløsningen og freden, sa Abbas ifølge NTB.

Han ba FN om å øyeblikkelig vedta en resolusjon som kan få slutt på den fastlåste situasjonen.
Han brukte også uttrykk som «folkerettsstridig», «katastrofal» og «rasistisk».

Frykter kollaps Abbas mener at Israel gjennom sine handlinger truer med å underminere de palestinske selvstyremyndighetene, noe som kan føre til en full kollaps.

I talen sin i FN ba han verdens ledere om hjelp til å unngå en katastrofe i Palestina.
- Støtt opprettelsen av en fri palestinsk stat nå, og la freden vinne før det er for sent, sa Abbas ifølge AP.

Han sa også at Palestinas anstrengelser for å få observatør-status i FN - som er en tilknytning på et lavere nivå enn fjorårets mislykte forsøk på å bli fullverdig medlem - ikke er ment som noen trussel mot Israel.

Likevel sa han at han snakket på vegne av et «rasende folk» som ikke får rettighetene som tilkommer dem, mens Israel belønnes for sin okkupasjonspolitikk.

Etter presidentvalget
- De nekter å føre seriøse samtaler om det palestinske flyktningespørsmålet, sa han om israelerne.

I følge AP sier palestinske funksjonærer at deres søknad om observatørstatus sannsynligvis vil bli overlevert den 29. november - altså etter det amerikanske presidentvalget.

Dette skal være begrunnet i et ønske om å ikke blande spørsmålet om en palestinsk stat inn i USAs presidentvalg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media