Palestinsk 11-åring skutt og drept

En palestinsk 11-åring ble i dag skutt i hodet og drept av israelske soldater i Gaza, opplyser palestinske kilder. I Hebron ble en femåring lettere skadd i en intens beskytning mot byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag advarte palestinere mot en katastrofe hvis Israel ikke innfører umiddelbare tiltak for å få fredsprosessen på skinner igjen. Advarselen kom samtidig med at volden spredte seg på nytt i de palestinske områdene.

En av Arafats fremste rådgivere, Nabil Abu Rudeina, anklaget Israel for å kvele den internasjonale Mitchell-kommisjonens fredsforslag. Han mener at alt tyder på at statsminister Ariel Sharon ikke har til hensikt å rette seg etter kommisjonens anbefalinger.

Israel fortsetter på sin side å kreve at det palestinske opprøret stanser helt før de vil bidra til fredsprosessen.

Skjør våpenhvile

Samtidig ser det ut til at våpenhvilen, som USA forhandlet fram, faller fra hverandre. 11-åringen er den siste av 17 palestinere som er drept siden våpenhvilen ble innført i midten av juni. På israelsk side er ni personer drept.

Gutten mistet livet i forbindelse med at palestinske ungdommer ifølge hæren kastet bensinbomber, granater og steiner på israelske soldater ved flyktningleiren i Rafah. Tre andre palestinere ble skadd, blant dem to barn. Hæren hevder at det også ble skutt mot soldatene og at de derfor skjøt tilbake.

Skudd i alle retninger

Sammenstøtet i Hebron på Vestbredden startet med at palestinske geværmenn skjøt mot den jødiske bosettingen Avraham Avinu midt i byen. Israelske soldater skjøt deretter tilbake «intenst og i alle retninger», sier øyenvitner.

Ifølge den israelske hæren ble ingen av de 400 bosetterne skadd. De regnes som noen av de mest fanatiske bosetterne og bor midt i en by med 120.000 palestinere. Medisinske kilder og vitner sier at en fem år gammel palestinsk gutt ble lettere såret av israelske skudd og en kvinne ble skadd da bosettere angrep henne.

Hus og biler ødelagt

Flere biler og hus skal ha blitt ødelagt av den voldsomme beskytningen og av bosettere som gikk løs på butikker. Den israelske hæren innførte portforbud på palestinske områder.

Hebron er en hellig by både for jøder og muslimer. Israel lot palestinerne få selvstyre i deler av byen etter Oslo-avtalen.

I Jenen, en annen by på Vestbredden, ble to palestinske gutter på 10 og 13 år alvorlig skadd etter at israelske soldater skjøt mot demonstranter, melder nyhetsbyrået DPA.

I en episode nær byen Nablus på Vestbredden ble to israelske soldater lettere såret da en bombe gikk av ved siden av bilen de satt i, opplyser hæren.

(NTB)