Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinsk glede over Livni-seier

Men Hamas spår «fortsatt israelsk aggresjon».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Mahmoud Abbas hilser valget av Tzipi Livni til ny leder for Israels regjeringsparti Kadima velkommen. Hamas spår «fortsatt israelsk aggresjon».

Den 50 år gamle juristen Livni er utenriksminister i Israel. Hun ble natt til torsdag valgt til ny Kadima-leder i et uventet jevnt oppgjør med forsvarsminister Shaul Mofaz, som fikk 42 prosent av stemmene mot Livnis 43,1 prosent.

Koalisjon

Dermed kan hun overta etter nåværende leder, statsminister Ehud Olmert, som er anklaget for grov korrupsjon.
 
Livni sa torsdag at så snart hun formelt får oppdraget, vil hun gå i gang med å danne en koalisjonsregjering.

Men Gideon Saar i opposisjonspartiet Likud, mente at flertallet på 451 Kadima-stemmer som gjør Livni til Kadimas leder, ikke er jevngodt med regjeringsoppdrag. - Israels statsminister bør velges av hele folket, og ikke utpekes av 451 partimedlemmer, framholdt han.

- Å danne en regjering under slike forhold vil være en parlamentarisk farse. Det vil skade det israelske demokratiet, mente Saar, som leder konservative Likuds gruppe i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.


Tror på samarbeid

De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, som ledes av president Abbas, sier seg glade for Tzipi Livnis seier. - Livni var dypt engasjert i fredsprosessen, så vi tror hun vil fortsette å samarbeide med oss for å skape fred, sa forhandleren Saeb Erekat torsdag.

Men en talsmann for islamistbevegelsen Hamas, som sitter ved makten i Gaza, mente valget av Livni ikke er noe framskritt. - Hun vil fortsette Israels aggressive politikk overfor det palestinske folk, framholdt Fawzi Barhoun.

VANT VALGET:  
Tzipi Livni betegnes som en tøff forhandler, men samtidig som en overbevist tilhenger av en tostatsløsning på konflikten med palestinerne. Foto: Ronen Zvulun, SCANPIX/REUTERS
VANT VALGET: Tzipi Livni betegnes som en tøff forhandler, men samtidig som en overbevist tilhenger av en tostatsløsning på konflikten med palestinerne. Foto: Ronen Zvulun, SCANPIX/REUTERS Vis mer
POSITIV: Valget av Livni ble torsdag hilst velkommen av palestinernes president Mahmoud Abbas, mens islamistbevegelsen Hamas stilte seg avvisende. Det israelske opposisjonspartiet Likud krever nyvalg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!