Palestinsk gravferd i skuddlinja

JENIN (Dagbladet): - Israelerne drepte min sønn. Nå får vi ikke engang sørge i fred, skriker Nadia Zbede. Sammen med 26 andre ble sønnen lagt i ei fellesgrav rett utenfor flyktningleiren i Jenin. Over kvinnenes og barnas gråt hørtes tung israelsk maskingeværild. USA krever nå gransking av hva som er skjedd i Jenin. Sharon sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nadias sønn Ziad (37) var en av lederne i Al Aqsa-brigaden og ble drept i kampene inne i flyktningleiren Jenin. Han etterlater seg to sønner og to døtre.

- Hans heltemot og hans kamp mot Israel lever videre med barna, sier Ziads mor Nadia.

På det lille jordet rundt henne står en sørgende skare og ser at 27 hvite sekker legges på rekke og rad i lange grøfter før en bulldoser tømmer jord over. Fire av de hvite posene inneholder barn. To av dem er kvinner. Ytterligere fire er eldre. Resten er menn.

Militært område

Voksne menn hulker og omfavner hverandre. Ved hver maskingeværsalve dukker noen seg og ser opp på åsene rundt det lille jordet.

Dette er ikke hellig jord, men det eneste stedet tilgjengelig for de etterlatte etter den israelske okkupasjonshærens herjinger inne i den tett befolkede leiren.

Israelerne trakk seg i går ut av Jenin og flyktningleiren, men har lagt en jernring rundt. Området er fortsatt definert som militært, og journalister må snike seg fram for å komme inn.

- Dette er den første gravferden vi har fått holde. Det kommer til å bli flere, sier Abdul Karim Sadi fra de lokale myndighetene i Jenin.

Snuser etter lik

Sentrum av dødsleiren kommer til å bli stående som palestinernes «Ground Zero». Det som var hus og trange gater er blitt et inferno av knuste hjem. Hamas' grønne og Islamsk hellig krigs svarte banner vaier over ruinfjellet der fortvilte slektninger leter etter savnede og døde. De lukter seg fram i ruinhaugen. Der den søtlige lukta av lik siver ut, begynner de å grave med hendene sine.

Andre graver i håp om å finne igjen noen av eiendelene sine. Familiefaren Muhammed Hwaiti, hans barn, kone og bror står rundt et hull i bakken der en datakabel stikker opp.

- Dette må være andre etasje i huset, for det var der vi hadde datamaskinen. Vi prøver å finne så mye som mulig av klær, tepper og andre saker. Vi har ingenting, sier Hwaiti.

Han var ikke til stede da huset ble jevnet med jorda. Hans kone, hans mor og barna tok de israelske advarslene til følge og forlot huset før bulldoserne kom.

- De fikk beskjed om å komme ut av huset med hvite flagg, sier Hwaiti.

Henrettet

Ikke alle torde det og forble inne i husene da bulldoserne gikk berserk med grabbene sine. Andre som gikk ut, ble skutt. Flere øyenvitner forteller at noen sivile og palestinske krigere som ville overgi seg, ble skutt i gata.

I ett tilfelle kjørte en tanks over likene og tok en 360-graders sving. De døde ble most ned i gata. Flere øyenvitner forteller dette til Dagbladet.

De israelske soldatene brukte også sivile som menneskelige skjold når de gikk mot palestinske motstandsmenn. Det bekrefter israelske soldater overfor CNN.

Hvor mange som er døde i flyktningleiren i Jenin, er enda ikke klart. Palestinske myndigheter kaller det som har skjedd en massakre. Israel kaller det som har skjedd en dødelig kamp. Internasjonale observatører vil enda ikke sette merkelapper på tragedien, men krever gransking av hva som har skjedd. Det tyngste kravet kom i går fra USAs president George W. Bush, som vil ha en uavhengig etterforskning av hendelsene. Svaret fra Israels statsminister Ariel Sharon var et klart nei.

Seint på ettermiddagen stilner skytingen i fjellene, og journalistene trekker seg ut av dødsleiren. Den ferske gravplassen er tom. Steiner uten innskrift er satt opp på hver side av grøftene fylt med jord. Rundt dem vaier røde valmuer i den lette kveldsvinden. Snart vil det røde teppet også dekke gravene.

FELLESGRAV: For første gang fikk innbyggerne i flyktningleiren i Jenin stede sine døde til hvile. I fire meter lange grøfter på et jordstykke noen meter utenfor leiren ble 27 menn, kvinner og barn lagt i jorda i går.