Palestinsk gutt på israelsk minnetavle over terrorofre

Mohammed (16) ble brent levende av tre israelere. Familien krever navnet fjernet.

HEDRET: Mohammed Abu Khudair (16) er blant de nye navnene på Israels minnevegg over falne soldater og terrorofre. Nå blir navnet hans fjernet etter ønske fra familien. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB Scanpix, privat
HEDRET: Mohammed Abu Khudair (16) er blant de nye navnene på Israels minnevegg over falne soldater og terrorofre. Nå blir navnet hans fjernet etter ønske fra familien. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB Scanpix, privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag markerer Israel sin årlige nasjonale minnedag, Yom Hazikaron, der landet hedrer falne soldater og ofre for terror. I den forbindelse er nye navn føyd til den store minneveggen, som står på Herzlfjellet i Jerusalem.

Blant de nye navnene er Mohammed Abu Khudair, en palestinsk gutt fra okkuperte Øst-Jerusalem. Tre ekstremistiske jødiske israelere står nå for retten, tiltalt for å ha kidnappet og brent 16-åringen levende i fjor sommer. Drapet var angivelig hevn etter at tre israelske ungdommer ble drept av palestinere på Vestbredden.

Fjerner navnet Minneveggen omfatter fra før også andre arabiske navn, men dette er første gang en palestiner drept av jøder er ført opp; de aller fleste av de 2538 navnene tilhører jødiske israelere drept i palestinske angrep. Veggen står på området til den nasjonale gravlunden og Israels største militære gravplass.

Nå er Mohammeds familie opprørt over oppføringen på minneveggen, og ifølge Times of Israel har israelske myndigheter allerede gått med på å fjerne navnet.

- Jeg er palestiner, ikke israeler, selv om jeg bor i Øst-Jerusalem. Jeg ønsker ikke at navnet hans skal stå ved siden av navnene på israelske soldater, forklarer Hussein Abu Khudair overfor det franske nyhetsbyrået AFP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer